Universiteter straffes for at være effektive

Uddannelsesinstitutionerne risikerer at blive straffet økonomisk, hvis de indfrier regeringens ambition om at få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet.

Det skriver Information.

Allerede sidste år varslede Uddannelsesministeriet, at universiteternes taxameterpenge fra staten som følge af budgetloven fra samme år kan blive sat ned, hvis flere studerende end forventet består deres eksamener.

Siden har universiteterne forsøgt at få svar på, hvad den udmelding konkret kommer til at betyde, og nu har interesse­organisationen Danske Universiteter sendt et brev til uddannelsesminister Morten Østergaard (R) for at få et klart svar.

Det oplyser organisationens formand, Jens Oddershede.

- Hvis vi producerer flere eksamener, end vi har meldt ind til ministeriet, kan det reelt betyde, at der ikke er nogen, der kan betale os for de ekstra eksamener. Det er en alvorlig usikkerhed, fordi taxametrene er en af hjørnestenene i vores økonomi, siger han.

En række universitetsdirektører, som Information har talt med, deler bekymringen.

Direktør på Københavns Universitet Jørgen Honoré mener, at nogen har "sovet i timen", når de har inkluderet taxametrene til uddannelse i budgetloven.

En række sociale ydelser er eksempelvis undtaget.

- Politikerne har bedt os om at optage mange flere studerende og få dem hurtigere igennem, så vi vil simpelthen ikke acceptere, hvis man så efterfølgende sætter prisen pr. eksamen ned, siger Jørgen Honoré til Information.

- Det kan ingen seriøs regering have siddende på sig, tilføjer han.

Uddannelsesminister Morten Øster­gaard siger, at der er tale om en teknisk ændring, som skal gøre det muligt for hvert ministerområde at holde budgettet. Han understreger, at det hele tiden har været politisk bestemt, hvor stort taxametret skulle være.

/ritzau/

Dagens Gossip