Valgforskere: Nu får vi SF-klassisk

SF er et parti i ubalance. Partiet står ved et nulpunkt, og man skal så at sige til at opfinde sig selv igen.

Det siger samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, efter at SF's gruppeformand, Jesper Pedersen, tirsdag aften meddelte, at han forlader partiet til fordel for Socialdemokratierne.

- Det bliver rigtig svært for SF den kommende tid. Hvem af de to bastioner skal pejle fremtiden. Der er ingen tvivl om, at 68-generationen er fortid. Samtidig er de unge stækket og kan ikke pejle fremtiden. Derfor forlader de partiet, siger han.

Onsdag meddelte tidligere kandidat til Københavns Borgerrepræsentation Nanna Westerby og EU-parlamentariker Emilie Turunen, at de også melder sig ind i Socialdemokraterne.

Flere andre prominente partimedlemmer har tidligere forladt partiet efter formandsskiftet i oktober 2012.

Det billede, der er ved at tegne sig tydeligere og tydeligere, er, at det er den såkaldte arbejderistfløj, der forlader partiet og overlader roret til Annette Vilhelmsens fløj, mener valgforsker Rune Stubager, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

Han medgiver, at det kan virke paradoksalt, at vælgerne flygter fra SF, samtidig med at også de unge "højredrejede" søger væk.

- De unge har forsøgt at trække partiet i en anden retning, og deres udmeldelser er et farvel til den linje, som Villy Søvndal stod for, siger valgforsker Rune Stubager, Københavns Universitet.

- Nu er partiet tilbage til den mere SF klassiske linje mellem Socialdemokraterne og Enhedslisten. Samtidig er de bundet af regeringssamarbejdet, og det giver færre vælgere.

En mulighed for at vinde vælgerne tilbage er at trække sig ud af regeringen. Det vil tiltrække flere vælgere, men betyde mindre indflydelse.

- Det tror jeg ikke på, men det er en trossag. Måske melder de først klart ud op til næste valg, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip