Venstre afviser lurepasseri om nulvækst

Venstre går ikke og putter med noget, når det gælder om at melde klart ud om en af partiets politiske hjørnestene, ønsket om nulvækst i den offentlige sektor frem mod år 2020.

Det siger Venstres næstformand, Kristian Jensen, efter, at to Venstre-borgmestre umiddelbart før partiets sommergruppemøde efterlyser mere klar besked om, hvad konsekvenserne af nulvæksten vil betyde for velfærden.

- Først og fremmest glæder jeg mig over, at de alle støtter Venstres politik om et offentligt udgiftstop (nulvækst, red.). For vi skal sikre konkurrenceevnen, og det skal ske ved at den offentlige sektor bevarer den størrelse, den har i dag, siger Kristian Jensen og fortsætter:

- Vi siger tingene lige ud: det bliver ikke nogen nem opgave, men den kan løses, og at der ikke er råd til at give hinanden mere velfærd, hvis vi på lang sigt kan finansiere et velfærdssamfund.

I Politiken siger Venstres borgmester i Helsingør, at nulvækst "selvfølgelig vil kunne mærkes", og at Venstre "lige så godt kan sige det ligeud, for folk opdager det alligevel".

Og Vardes borgmester, Gylling Haahr, ønsker nulvæksten "konkretiseret lidt mere", fordi den vil "komme til at bide på de tunge velfærdsområder".

Spørgsmål: Så borgmestrene tager fejl, når de siger, at det vil kunne mærkes?

- Hvis man kan effektivisere den offentlige sektor for de 12 milliarder kroner, som regeringen har peget på, så vil det være muligt at kunne levere den service, vi kender i dag, også selvom der kommer flere ældre.

- Jeg står jo ikke og siger, at det bliver let at effektivisere for 12 milliarder. Det bliver en udfordring, men det kan lade sig gøre, siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: Det har I jo efterhånden sagt længe. Men når der er Venstre-folk, der efterlyser konkretiseringer, så er der vel også andre, der savner svar?

- Vi vil også løbende præsentere bud på, hvordan det offentlige kan være mere effektiv. Vi har sommergruppemødet, der starter senere i dag, vi har udspil til finansloven, siger han.

Flere har bemærket, at Venstre ikke længere taler om "nulvækst", men i stedet om "offentligt udgiftsstop". Men det er der ikke noget nyt i, anfører Kristian Jensen.

- Det er sådan set aldrig os i Venstre, der har brugt ordet nulvækst. Og hvis vi har sagt det, så er det andres brug af ordet, der har smittet af på os, siger han.

- I de officielle ting, vi har skrevet - finanslovoplæg og andet - har vi altid brugt begrebet offentligt udgiftstop, fordi det er mere præcist.

I Venstre seneste udspil til finansloven fra 2012 kaldet "Færre afgifter, flere arbejdspladser" omtales Venstres ønske om "nulvækst" dog to gange.

"Venstres finanslovudspil har en meget beskeden vækst - omtrent nulvækst", hedder det blandt andet. Ordet "udgiftstop" optræder ikke.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen brugte også både ordet "offentligt udgiftstop" og "nulvækst", da han lancerede partiets plan om at holde de offentlige udgifter i ro på Venstres landsmøde sidste år.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip