(Video) Vidste du: 39 år siden Abba vandt med Waterloo

I går var det nøjagtig 39 år siden, at Abba vandt Det Internationale Melodi Grand Prix med sangen "Waterloo". Faktisk er det 40 år siden, at Abba første deltog i Svensk Melodi Grand Prix med sangen "Ring Ring", men det blev kun til en tredjeplads.

Da de vandt det svenske Meloldi Grand Prix, sang de sangen på svensk, og ved det internationale Grand Prix på engelsk. Sangen var starten på Abba's internationale karriere, og blev senere også indspillet på tysk og fransk.

Abba er den største popgruppe nogensinde, bortset fra The Beatles.

Flop efter Waterloo

De første singler efter "Waterloo" floppede på hitlisterne rundt i verden. Det gjaldt Honey, Honey, So Long og I Do, I Do, I Do, I Do, I Do. Men i 1976 fik gruppen et uventet comeback på hitlisterne med singlen S.O.S.. En måned senere udgav Abba sit tredje album Abba, der også røg til tops på hitlisterne. De efterfølgende tre singler Mamma Mia, Fernando & Dancing Queen fra 1975-76 blev store succeser. Dancing Queen blev nummer 1 i USA.

Succesen fortsatte med albummene Arrival fra 1976 og The Album fra 1977.

Abba gik til filmen

I 1978 udkom spillefilmen Abba - The Movie, der var optaget i Australien, den verdensdel hvor Abba måske havde størst succes. Abba – The Movie måtte vente til 2005 med at modtage en pris, hvor den blev kåret som årets dvd i Sverige. Samme år (1978) blev Benny og Frida gift efter 8 års forlovelse.

I 1979 udkom Voulez-Vous, et album, hvor elektronisk musik dominerede mere, end det tidligere havde gjort. Singlen Chiquitita blev udgivet som en støttesingle til UNICEF.

Abba på spansk

Abba havde nu haft nummer 1 hits i fem verdensdele, men Sydamerika manglede stadigvæk. Derfor udgav Abba også Chiquitita på spansk. Det blev en stor succes, og derfor blev singlen I Have A Dream også udgivet på spansk. I 1980 udkom en hel lp på spansk: Gracias Por La Música (Thank You for the Music).

De sidste år

I slutningen af 1979 blev Agnetha og Björn skilt. Skilsmissen påvirkede sangene. The Winner Takes It All, der var den første single efter skilsmissen, er et godt eksempel derpå. Trods rimelig simple rundgange bliver The Winner Takes It All betragtet som en af Abba's allerbedste sange.

Det næste album Super Trouper fik også stor succes, men Abba-facaden var ved at krakelere. I 1981 blev også Frida og Benny skilt, og '81-albummet The Visitors bærer præg af skilsmisserne.

I 1982 udsendte Abba deres sidste single Under Attack. Sidste liveoptræden som gruppe var i 1986.

Se videoer med Abba nedenunder.....

Kilde: Wikipedia.

 

Dagens Gossip