Forbudt at blinke til hinanden: Bilister fik bøder for at advare om fartkontrol

Skrevet af Emil Ryttergaard

377 uger siden

|

23/02/2017
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Da Midt-og Vestsjællands Politi udførte en rutinemæssig fartkontrol, var det ikke farten, men advarsler til andre bilister, der gav bøder på vejene.

Dagens topnyheder

Det er almindeligt kendt, at hvis bilisterne i den modkørende vejbane blinker med det lange lys, så er det for at advare om en nært forestående politi- eller fartkontrol.

På den måde kan man bag rattet blive opmærksom på, hvis politiet skulle gemme sig ved den næste motorvejsbro eller lignende. 

Men da Midt- og Vestsjællands Politi i mandags havde opstillet en fartkontrol i nærheden af Kirke-Hyllinge, så var det ikke bilisternes fart, men derimod advarslerne fra de modkørende, der fangede politiets opmærksomhed. 

- Vi havde en fartkontrol, som sådan set kørte planmæssigt, hvor der kun var en enkelt bilist, der blevet fanget i fælden for at køre for stærkt. Men da en færdselspatrulje kom forbi og så hvordan de modkørende blinkede som sindssyge for at advare andre bilister, så begyndte de at give bøder til de bilister, der blinkede, siger kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard til Dagens.dk.

Han påpeger, at det er forbudt at blinke eller bruge hornet, medmindre at man vil advare andre bilister om en nærtstående fare, hvilket politiets kontrol ikke kan siges at være. 

- De blinkende bilister risikerer at fjerne fokus fra de bilister, der skal koncentrere sig om at køre bil. Det skaber mere forvirring end hvad godt er for de bilister, der er på vej til at blive målt, påpeger Martin Bjerregaard. 

I alt fik fire bilister en bøde for at blink til modkørende bilister, og det koster 1000 kroner, hvilket er i samme takst som fx at glemme kørekortet derhjemme. 

At bilisterne ikke må advare hinanden om politiets kontrol, har Martin Bjerregaard ikke noget problem med, da politiet ikke forsøger at skjule deres intentioner om mulige indsatser på vejene. 

- Vi gør selv alt hvad vi kan, for at være åbne om, hvor vi står og hvad vi laver og skriver det jævnligt ud på Twitter. At blinke til en modkørende er bestemt i småtingsafdelingen, men er bødeblokken fremme, så kan det altså komme til at koste, siger han til Dagens.dk 

Er man glad for højere fart på vejene, så vil transportminister Ole Birk Olesen række hånden ud. Han mener nemlig, at der på visse veje skal kunne køres hurtigere end det tilladte.

Følg dagens politirapport her.