Kaldt tilbage fra brand: Brandfolk raser over Vollsmose-uro

Skrevet af Michael Lauritsen

|

04/09/2013
112
Odense Brandvæsen blev tirsdag aften frarådet at køre ind i Vollsmose i Odense på grund af ballade. Sørgeligt, mener Brandfolkenes Organisation.

Dagens topnyheder

Fyns Politi rådede sent tirsdag aften det lokale brandvæsen til ikke at rykke ud og slukke en lille brand i en knallert i Odense-bydelen Vollsmose. Det skete af frygt for konfrontation med områdets beboere. Men det er langt fra første gang, brandvæsenet er blevet trukket tilbage på grund af uroligheder i belastede boligområder. Uacceptabelt, mener Brandfolkenes Organisation.

- Det er sørgerligt, at vores medarbejdere ikke kan tage ud til brande uden at frygte, hvad de får kastet i nakken, siger formand Jesper Bronée til Dagens.dk.

Tidligere på aftenen blev der kastet sten mod en patruljevogn. Da der senere blev antændt ild, vurderede politiet, at der var optræk til mere uro. Det er et mønster, Jesper Bronée kender alt for godt.

112

Få de bedste 112 nyheder her.

- Vi har set det i områder som Tingbjerg, Gellerup og Vollsmose. Det er en kultur, der er vokset gennem de seneste ti år. Det er skræmmende og respektløst. For brandfolkene er det en unødvendig stressbelastning. Og i værste fald kan det ende katastrofalt, siger han.

Den brændende knallert var ikke til fare for nogen, og den fik lov at brænde ud under opsyn. Ifølge Jesper Bronée kan meget uro ungås, hvis redningsberedskabet bliver bedre til at vurdere fra gang til gang, om der overhovedet er brug for brandvæsenet.

- Men det ændrer ikke ved, at det er principielt forkert, at vi ikke kan arbejde uden at være bekymrede for optøjer, siger han.

Vidner på stedet fortæller, at knallerten - kort før den blev stukket i brand - kørte ræs op og ned ad gaderne og over for rødt lys flere gange.