Urmager slog indbrudstyv med hammer: Nu er han idømt fængsel og udvisning

Nils Würtzenfeld

376 uger siden

|

25/04/2017
112
Foto: Polfoto/OLUFSON JONAS
Foto: Polfoto/OLUFSON JONAS
En urmager fra Svendborg er blevet idømt fængselsstraf og udvisning af Danmark for at have slået en indbrudstyv i hovedet med en hammer.

Dagens topnyheder

Ved retten i Svendborg blev en urmager tirsdag idømt 60 dages ubetinget fængsel og udvisning af landet for vold mod en indbrudstyv, der havde forsøgt at røve hans butik.

Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Episoden fandt sted i juli 2016. Her begik en yngre mand fra Svendborg indbrud i butikken ’Urmageren’, da han med en brosten og en medbragt hammer slog butiksruden og en montre i stykker.

Efterfølgende stjal tyven 14 ure til en værdi af cirka 25.000 kroner, hvorefter han løb ud af butikken og hen til sin cykel for at flygte fra gerningsstedet.

Urmageren løb dog efter den mandlige tyv og fik ham væltet af cyklen, hvorefter det udviklede sig til tumult.

Undervejs dukkede urmagerens kæreste også op og tog fat i tasken med tyvekosterne, mens urmageren fik vristet en hammer fra indbrudstyven.

Mens tyven lå på jorden, slog urmageren ham i baghovedet med hammeren, hvilket resulterede i, at tyven fik en flænge i baghovedet og efterfølgende hævelser.

Herefter ankom politiet til gerningsstedet.

Tyven blev efterfølgende tiltalt for røveri, da han undervejs havde slået ud efter urmageren med hammeren og sagt; ’jeg har en kniv’.

Urmageren blev dog også tiltalt – i hans tilfælde for grov vold.

Tyven blev senere frifundet for røveriet, da tasken med værdierne allerede var fjernet fra ham af urmagerens kæreste, da truslen om kniven blev fremsagt.

Dermed mente man i retten ikke, at betingelserne for at udføre et røveri var opfyldt. Efter hans egen erkendelse blev tyven straffet for indbrudstyveri.

Urmageren har ligeledes erkendt, at han slog tyven i baghovedet med hammeren, men forklarede selv, at der var tale om nødværge, samt at det skyldes den skræk og ophidselse han var påvirket af på grund af tyvens adfærd. 

Retten valgte dog tirsdag at tilsidesætte urmagernes forklaring om nødværge og dømte ham i stedet for grov vold.

Retten lagde blandt andet vægt på, at urmageren efter sin egen forklaring slog tyven i baghovedet, mens tyven lå ned. Der var derfor ikke tale om nødværge, men grov vold.

Straffen blev udmålt til 60 dages ubetinget fængsel, ligesom urmageren, der er tyrkisk statsborger, blev udvist af Danmark med indrejseforbud i 6 år.

Tyven modtog dommen på stedet – urmageren udbad sig betænkningstid.

Læs også: Kvinde fra Holstebro overfaldet tre gange af samme gerningsmand: Holdt fanget på offentligt toilet