Her er fødevarerne du skal gå efter for at få de nødvendige proteiner.
Lige nu læser andre
I en tid, hvor danskerne i stigende grad skruer ned for kød og fisk og op for plantebaserede alternativer, rejser spørgsmålet sig:
Får vi egentlig de proteiner, kroppen har brug for?
Svaret er mere komplekst end blot at tælle gram. For det handler ikke kun om mængden, men om kvalitet, og i sidste ende om kroppens adgang til ni livsnødvendige aminosyrer.
Proteiner består af aminosyrer, men ikke alle proteinkilder dækker kroppens fulde behov.
Læs også
Især de ni essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, skal tilføres gennem kosten.
Det skriver Berlingske
De spiller en nøglerolle i blandt andet muskler, immunforsvar og vævsopbygning. Ifølge forsker Margit Annie Dall Aaslyng fra Professionshøjskolen Absalon kan det give problemer for dem, der spiser meget ensidigt.
”For dem, som har restriktive spisemønstre, kan det være en udfordring at få tilstrækkeligt med alle ni essentielle aminosyrer,” siger hun.
Studie viste overraskende tal
Et studie af 40 danske veganere viste, at kun 60 procent fik nok protein dagligt, og særligt lysin var en udfordring.
Halvdelen fik ikke dækket behovet, og en betydelig andel manglede også leucin og valin, som har betydning for muskler.
Forskernes bud på en løsning er kombinationer, der supplerer hinandens aminosyremangler.
Brød og kikærter, bønner og ris, eller havregryn med bagte ærter er blandt de eksempler, lektor Iben Lykke Petersen fremhæver.
Hun anbefaler også brug af quinoa, chiafrø og hampefrø, som alle er komplette proteinkilder.
Samtidig oplever Danmark et fald i kødforbrug og et markant stigende salg af plantebaserede produkter.
Selvom veganere stadig udgør en minoritet, vælger mange danskere vegetariske måltider flere gange om ugen. Og med lidt viden kan man sagtens dække kroppens behov, endda med humus på rugbrødet eller linsebolognese på tallerkenen.