Forside Sundhed Almen medicin kan være dødelig i 30+ graders hedebølger, advarer...

Almen medicin kan være dødelig i 30+ graders hedebølger, advarer sundhedsvæsen

Sol, sun, medicine, medicin
Shutterstock

Især ældre og udsatte skal passe på, lyder advarslen

Lige nu læser andre

Solbrillerne er fundet frem, og isen smelter hurtigere, end man kan nå at sige “te med mælk”. Storbritannien er i hedebølge, og sydøstengelske byer som London balancerer nu på grænsen til 35 grader – varmere end Barbados.

Det har fået de britiske sundhedsmyndigheder til igen at hæve det gule flag. For anden gang på to uger advarer UK Health Security Agency (UKHSA) mod de sundhedsmæssige konsekvenser, varmen kan medføre – især for ældre og udsatte. Men også yngre og ellers raske bør være på vagt. Ifølge advarslen kan den kvælende varme presse sundhedssystemet, skabe forsinkelser i trafikken og kræve flere ambulanceudrykninger.

Det skriver The Mirror.

For op mod fem millioner briter handler hedebølgen ikke kun om smeltende asfalt og lunkent flaskevand. En stor andel af befolkningen tager antidepressiv medicin – herunder SSRI’er, som påvirker hjernens signalstoffer og blandt andet regulerer humør og søvn.

Læs også

Problemet er, at netop de stoffer også har indflydelse på kroppens evne til at regulere temperaturen. Ifølge sundhedseksperter påvirker SSRI-præparater den del af hjernen – hypothalamus – som styrer kroppens termostat. Det betyder, at kroppen kan komme på overarbejde i varmen.

Farmaceut Thorrun Govind forklarer: “Dette kan føre til overdreven svedtendens.” Og selvom det lyder harmløst, kan det i sommervarmen give bagslag. Mere sved betyder større risiko for dehydrering – og i sidste ende kan det få temperaturen i kroppen til at stige yderligere.

Høj varme og lav svedproduktion – en farlig cocktail

Der er også grund til at være påpasselig med en anden type antidepressiv medicin: de tricykliske. I modsætning til SSRI’er, som kan få kroppen til at svede for meget, kan tricykliske midler have den modsatte effekt. Nogle brugere sveder mindre end normalt – og dermed svækkes kroppens vigtigste nedkølingsmekanisme.

“I nogle tilfælde kan denne forstyrrelse være livstruende, når din krop kæmper med at klare de stigende temperaturer,” advarer Thorrun.

Ingen panik – men tænk dig om

Sundhedsmyndigheder understreger dog, at man under ingen omstændigheder bør stoppe sin medicin. En pludselig pause i behandlingen kan være direkte farlig. I stedet bør man tage sin medicin, som lægen har ordineret – og tilpasse sin adfærd til varmen.

Det betyder blandt andet at undgå fysisk aktivitet midt på dagen, holde sig i skygge, drikke rigeligt med vand og droppe alkohol i solen. Let og løstsiddende tøj i bomuld eller hør anbefales, og dagens varme timer – typisk mellem kl. 11 og 15 – bør bruges på kølige steder.

Hedebølgen forventes at vare flere dage endnu. Og for dem med medicin i kroppen gælder det ikke kun om at passe på – men at forstå, hvordan kroppen reagerer, når solen brænder mest.

Læs også

Ads by MGDK