Forside Udland Dennis modtog chokregning på 100.000 kroner, da han afleverede lånebil:...

Dennis modtog chokregning på 100.000 kroner, da han afleverede lånebil: Ejere af samme model kender problemet

bil,biler,car,cars,parkering,parking
Shutterstock

Nu advarer Dennis folk om at lave samme fejl.

Lige nu læser andre

Det startede som en ganske almindelig aflevering af en fire år gammel leasingbil. Kort efter kom opgørelsen – og med den et beløb, der kunne give de fleste hjertebanken.

En tysk Tesla-ejer ved navn Dennis fik en regning på intet mindre end 102.000 kroner, da han afleverede sin Model 3 efter endt leasingperiode. Årsagen lå gemt i bilens undervogn – nærmere bestemt i nogle alvorlige skader på både donkraftbeslag og batteripakken. Skader, som ifølge leasingselskabet var opstået ved forkert løft af bilen.

En fejl med dyre konsekvenser

Mange ejere af elbiler kender ikke til detaljerne i løftevejledningen, men det gør ikke problemet mindre. Tesla Model 3 kræver, at bilen udelukkende løftes på nogle særligt markerede punkter under chassiset. Hvis man overser det – eksempelvis ved et simpelt dækskift – risikerer man at ødelægge bilens struktur eller i værste fald beskadige det kostbare batteri.

Læs også

I Dennis’ tilfælde var skaden så alvorlig, at hele batteripakken måtte udskiftes, og garantien dækkede ikke. Ifølge Efahrer, som har omtalt sagen, blev skaderne først opdaget, da bilen kom gennem det omfattende eftersyn, leasingselskaber rutinemæssigt foretager ved tilbagelevering.

Ikke en enlig svale

Erfaringerne fra andre Tesla-ejere viser, at Dennis langt fra er den eneste, der har oplevet ubehagelige overraskelser efter et værkstedsbesøg eller en tilsyneladende uskyldig løftemanøvre. I flere tilfælde har det ført til tvister, hvor ejere og værksteder har forsøgt at placere ansvaret hos hinanden – ofte uden held for ejeren.

Mange af de berørte biler er produceret i 2020 og 2021 i USA, hvilket har fået nogle til at spekulere i, om der er tale om en særlig sårbar årgang.

Tesla gør det klart

Bilproducenten selv forsøger at forebygge misforståelser ved tydeligt at informere om løfteforbuddet i sin officielle dokumentation. På Teslas hjemmeside fremgår det, at man under ingen omstændigheder må placere donkraften under batteriet eller bilens sideskinner. Kun fire specifikke punkter på undervognen er godkendt.

Overses anvisningen, kan det ikke alene føre til dyre reparationer, men også til bortfald af garantien.

Men nu ved Dennis det til næste gang – hvis han da har planer om at sætte sig bag rattet i en Tesla nogensinde igen.

Læs også

Ads by MGDK