Dansk gigant præsenterer vildt overskud: "Så mange penge har vi ikke set før"

Skrevet af Mathias Nielsen

03/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
A.P. Møller-Mærsk kan præsentere et særdeles positivt regnskab for første halvår af 2022.

Mest læste i dag

A.P. Møller-Mærsk er verdens største shippingvirksomhed. Derfor er det også store tal, som virksomheden håndterer. Sidste år kunne virksomheden præsentere et historisk højt overskud på 117,5 milliarder kroner.

Og selvom det er et meget højt tal, så vil det i 2022 formentlig blive endnu større. I regnskabet for første halvår af 2022 har Mærsk nemlig et overskud på 113 milliarder kroner.

Det vil sige at man blot skal have et overskud på 5 milliarder kroner i de sidste 6 måneder for at kunne overgå sin egen rekord. Senioranalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank kalder halvårsregnskabet for "fascinerende tal".

- Så mange penge har vi ikke set før i dansk erhvervshistorie blive leveret af en dansk virksomhed. Det årsregnskab vi så i 2021 på over 100 milliarder, troede vi, at vi aldrig ville komme i nærheden af igen, og nu får de faktisk sidste års regnskab til at ligne et halvårsregnskab, siger senioranalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank til TV 2.

Overskuddet for de første seks måneder i år er næsten en tredobling af overskuddet fra samme periode sidste år. Mærsk har omsat for knap 300 milliarder kroner i perioden.

For andet kvartal alene lyder omsætningen på lige over 158 milliarder kroner. Der er flere forklaringer på de høje tal.

De seneste års coronapandemi og krigen i Ukraine har nemlig begge ført til ekstraordinært høje fragtpriser, oplyser administrerende direktør i Mærsk, Søren Skou, i en pressemeddelelse.

- Resultatet er især drevet af højere rater på langvarige kontrakter i Ocean, en markant og profitabel vækst i vores logistikforretning samt solide resultater i terminalforretningen.