Dyster melding: Så længe vil der være høje gaspriser

Skrevet af Mathias Nielsen

20/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge topchef vil der i meget lang tid være høje gaspriser.

Mest læste i dag

Gaspriserne er på de seneste 12 måneder steget med intet mindre end 142 procent, skrev Danmarks Statisk i sidste uge. Det er en voldsom stigning, som bestemt kan mærkes hos forbrugerne.

Priserne er især skudt i vejret i takt med krigens udvikling i Ukraine, som har stået på i snart 7 måneder nu. Gasleverancen fra Rusland er for eksempel blevet væsentligt indskrænket, og det har påvirket prisen meget.

Det helt store spørgsmål blandt dem, som bruger gas, er hvornår priserne igen falder til et noget lavere niveau.

Det spørgsmål er naturligvis meget, meget svært at svare på, men Patrick Pouyanné, topchef i franske TotalEnergies – en af verdens største olie- og gasselskaber, har et bud. Et bud, som formentlig ikke fører til de helt store klapsalver blandt gaskunder.

»Der er ingen grund til panik. Vi skal nok få løst problemerne. Men det vil tage tid. Jeg tror, at vi potentielt skuer ind i en periode på tre til fem år, hvor gaspriserne vil være høje,« siger Patrick Pouyanné til Berlingske.

Med en omsætning svarende til 1.350 milliarder kroner og 101.000 ansatte er TotalEnergies blandt de seks største olieselskaber i verden.

Herhjemme er Jack Kristensen, der er funktionschef i den danske energikoncern Andel, enig i, at vi ikke skal forvente markant lavere priser i den nærmeste fremtid. Han mener dog ikke, at der vil gå helt op til fem år.

»Jeg tror ikke, at der går fem år. Men om der går to eller fire er svært at sige. Det kommer blandt andet an på, om vi får en hård vinter i år, og hvornår Thyrafeltet igen er oppe at køre,« tilføjer Jack Kristensen.