Gør dine vinduer sommerklar

PA

372 uger siden

|

23/05/2017
Sommeren er endnu engang over os, og sæsonen for hus- og havearbejde er for alvor skudt i gang. Bl.a. er det ved at være tid for vedligeholdelse af døre og vinduer, hvis du (ligesom mange) har forsømt det i løbet vinteren.

Dagens topnyheder

Nye vinduer eller vedligehold af de gamle?

Der er ikke noget som sollys, der kan indikere, at dine vinduer trænger til en kærlig hånd. Hvis du har beskidte vinduer, vil solens stråler – hvor savnet de end måtte have været – reflektere hvert et støvkorn på dine ruder, og få dem til at se meget mere beskidte ud, end de måske i virkeligheden er. Sommeren er også en oplagt årstid for udskiftning af døre og vinduer, da det selvsagt er sjovere at gøre den slags når det ikke regner og sner. Ønsker du at skifte til nye vinduer, kan du enten vælge at få dem monteret af en fagmand, eller skifte dem selv. Det er som udgangspunkt ikke nogen vanskelig proces, at skifte vinduer, men det kræver naturligvis, at du har overblik over procedurerne, og nogenlunde ved, hvilken type opgave, du har med at gøre.

 

”Godt forberedt er halvt i mål”

Hvis du aldrig har forestået et skift af vinduer, bør du gøre dig selv en tjeneste, og sætte dig ind i arbejdets omfang, inden du flår de gamle vinduer ud af deres karme. For selvom årstiden er ideel til denne type arbejde, så er det stadig rarest, at det ikke strækker sig over flere dage, og du dermed ikke gaber over mere end du kan spise. Så at sige. Derfor er det gamle ordsprog om ”godt forberedt er halvt i mål” værd at skrive sig bag øret. Du kan finde mange instruktionsvideoer og gør det selv guides på nettet, der skridt for skridt viser, hvordan du lettest skifter vinduer. Det er en god idé, at se/læse disse helt til ende, og være ærlig overfor sig selv og spørge; er dette en opgave jeg kan klare, eller ej?

Der findes nærmest ikke det, man ikke kan lære vha. af YouTube, og det gælder også montage af vinduer, som gør det selv manden, Kuno Bonne, viser her. Dette er blot en af mange videoer, og du kan med fordel – hvis du har brug for det – sagtens browse lidt rundt, og finde flere videoer. De er alle dybest set identiske, men hvis du er grøn på området, er det mange gange rart, at få sine instrukser flere gange – og nogle ting forklares måske bedre af nogle fagfolk end af andre.

 

Nye gamle vinduer

Hvis ikke dine vinduer er modne for udskiftning, kan en god gammeldags pudsning ofte gøre underværker. Husk, at det ikke er en god idé at pudse vinduer i højt solskin, da det øger risikoen for ”striber” og indtørrede sæberester på ruden, som kan være svære at få af – og som i alle tilfælde er vildt irriterende. Derfor bør du vente med at pudse ruder til det er en smule overskyet i vejret, så du har tid til at få renset ruden, uden at den soltørrer og giver ekstra arbejde.