Har du fattige Facebook-venner? Så glem alt om at få et lån

13/08/2015 21:00

Ninna Andreasen

Forbrug

Mest læste i dag

Det er ligeså kontroversielt, som det er banebrydende.

I sidste uge tegnede Facebook et nyt patent, der gør det muligt for kreditinstitutioner og andre finansielle virksomheder at vurdere folks kreditværdighed ud fra en samlet rating på Facebook. Det skriver bureauet ATAK A/S, som blandt andet arbejder med online reputation management og søgemaskineoptimering, i en pressemeddelelse.

Udlånsvirksomheder allerede Google og sociale medier, når de foretager en kreditvurdering af en kunde eller leverandør. Det nye er, at Facebook altså vil patentere en samlet platform, der organiserer oplysningerne på ét sted.

Pension - læs om folkepension, aldersopsparing og ældrecheck.

Den nye funktion vil give banker mulighed for at vurdere din kreditværdighed baseret på dine online-venners gennemsnitlige kreditværdighed. Dermed kan dine venners økonomiske sans altså få stor betydning for dig.

Læs også: Han er ved at kidnappe en pige, han har mødt på Facebook - men se, hvad der sker, når forældrene dukker op

- Jeg tror, at folk vil blive meget overraskede over, hvor meget et godt omdømme rent faktisk betyder. Ifølge en rapport fra World Economic Forum er 75 procent af en virksomheds værdi direkte bundet op på dets brand, navn og omdømme, siger William Atak, der er direktør i ATAK A/S, som i foråret stiftede et bureau ved navn SAFEonNET, som sikrer virksomheders omdømme på nettet.

Han vurderer, at den nye funktion kan få endnu større betydning for privatpersoner.

- Alt efter situationen kan man godt regne med, at tallet er endnu højere, når det handler om privatpersoner, hvor et dårligt omdømme kan være invaliderende, mens et godt omdømme kan give dig adgang til muligheder, andre kun kan drømme om, siger han.

Låneguide - Her finder du de billigste lån i Danmark. Alt fra kassekredit til hurtig lån.