Kør-selv til Canadas regnskov eller forbi Stillehavet ad Route 1

Er du kør-selv-typen, når kalenderen siger ferie? Og er du mere til fede naturoplevelser end lange køer på Autobahn? Så er der heldigvis et hav af muligheder blot et par stenkast over Atlanten. Her venter kør-selv-ferierne over dem alle med utallige postkortværdige naturoplevelser gennem forruden.

USA eller Canada. Canada eller USA. Hvorfor ikke begge? Hvis du er på fire hjul, er det en smal sag. Det vigtigste er god tid, for der er meget - som i rigtig meget – at opleve i de to lande.

Rejser du til Canada er der garanti for store naturoplevelser: Enorme skovområder, krystalklare søer og sneklædte bjerge – der er rig mulighed for at slide vandrestøvlerne op. Og trænger du til afveksling med lidt storbypuls, så venter Britisk Colombias hovedby, Vancouver, med åbne arme.

Stor filmby med unik regnskov i baghaven

Vancouver betegnes som en af verdens smukkest beliggende storbyer. Måske af samme årsag (og på grund af lavere beskatning) har byen tiltrukket talrige filmskabere fra Hollywood. Faktisk er byen Nordamerikas tredjestørste filmby næstefter Los Angeles og New York, så du genkender med garanti en bygning hist og her.

Mens du overvejer ruten rundt i byen, kan du passende drikke en kop kaffe ved molen nær Canada Place og opleve vandflyvernes afgange på nær hold. Har du sagt Vancouver, kommer du ikke uden om det smukke parkområde, Stanley Park. Langs parkens vandfront ligger en 9 km lang cykel- og gangsti, som fører dig forbi Vancouvers lystbådehavn og videre mod en af byens mest besøgte attraktioner – de ni totempæle ved Brockton Point.

Den historiske bydel Gastown - opkaldt efter barejeren »Gassy Jack« – og byens Chinatown er ligeledes et besøg værd. Og gode steder at få fyldt maven. I umiddelbar nærhed af byen kan man besøge verdens eneste tempererede regnskov, inden bilturen tager dig rundt i Britisk Colombia til gletsjervandring, hvalture, whitewater rafting samt et overflødighedshorn af naturoplevelser, du ikke finder andre steder.

 

California Dreaming

Vil du hellere sydpå til det rigtige Hollywood-skilt og Californiens berømte sandstrande er kør-selv-metoden den absolut foretrukne rejseform – og skal det være ekstra komfortabelt (og sådan rigtig amerikansk), så gennemfører du selvfølgelig rejsen i USA i autocamper.

Med rigtig gode flyruter fra Danmark til Los Angeles er oplevelserne rykket tættere på. Når du lander i L.A., er første opgave at klare transportudfordringen. Afstandene i Nordamerika er generelt ret omfattende, hvilket skinner igennem, når du spørger de lokale om vej - amerikanerne udregner transport i tid fremfor afstand. L.A. kan med fordel opleves i eget køretøj, men der er også mulighed for Hop-On Hop-Off busser.

Når du har (mindst) fire hjul under dig, er mulighederne til gengæld vidtrækkende. De bedst kendte sights venter naturligvis på dig. Santa Monica Pier, som også markerer sidste stop på den ikoniske Route 66, Venice med sine kanaler og skæve strandmiljø, glamouren på Sunset Strip eller Rodeo Drive, Hollywoods glitter og den oprindelige Disney Park i Anaheim. Hvis de er hakket af på listen, så er tiden måske inde til at forlade L.A.’s vibrerende storbyliv til fordel for havkig langs Highway 1.

 

En af verdens flotteste hovedveje

Turen mellem L.A. og San Francisco langs den californiske vestkyst er ikonisk, og har du tiden, bør du unde dig selv oplevelsen. Den bedste retning er dog nord til syd, så man kommer tættest muligt på Stillehavet, der slår i land nedenfor de stejle klipper.

Men Californien er meget mere end de to kendte - og ret forskellige - storbyer. Den bjergrige stat byder på alt fra de kæmpestore Redwood-træer i nord, over Napa Valleys vinmarker ogYosemite nationalparkens flotte vandreruter i statens centrale del til ørkenen med nogle af de højest registrerede temperaturer, Death Valley, eller den lidt mere svale Joshua Tree National Park, som ligger i sydlig retning.

Herfra er syndens hule – Las Vegas - og The Strips insisterende neonhav lige i nærheden. Og når klirrende mønter og blinkende lygter bliver for meget, så har du heldigvis retningen mod Grand Canyon eller Monument Valley, som må være kasinobyens diametrale modsætning.

Er du på nuværende tidspunkt ikke løbet tør for tid og penge, ja, så er der stadig rigtig meget mere USA og Canada at opleve.

 

Dagens Gossip