Amalie Szigethy

Amalie Szigethy. Foto: Polfoto

Amalie Szigethy blev kendt, da hun deltog i tv-programmet Paradise Hotel i 2010 og har siden været en af landets allermest omtalte reality-stjerner.

Amalie Josephine Lytton Kejser Szigethy blev født 21. august 1991 i Kokkedal i Nordsjælland. Hun er i dag kendt som blogger, tv-personlighed,  reality-stjerne samt for ofte at tale, før hun tænker.

Amalie Szigethy - barndom og opvækst

Amalies forældre, Thomas Szigethy og Charlotte Lytton Kejser, blev skilt, allerede da Amalie var lille. Efterfølgende fandt hendes far en ny kone, som han siden har fået to børn med. Derudover har Amalie også en storebror på faderens side, så søskendeflokken tæller fire i alt.

Faderen Thomas Szhigety stammer oprindeligt fra Ungarn og mødte som 19-årig den to år yngre Charlotte Lytton Kejser. Faderen var blandt andet med til at arrangere koncerter og fester, ligesom han også er stifter af magasinet Chili.

Det betød, at familien havde en pæn indkomst, og at der ikke manglede penge i Amalies tidlige barndomshjem. Moderen arbejdede for Politikens Hus og har blandt andet skrevet boligartikler.

Det ændrede sig dog, da Amalies forældre blev skilt, og Charlotte som enlig mor blandt andet måtte tage ekstraarbejde i weekenden som rengøringsdame for at sende datteren på en af landets fineste privatskoler.

Amalie Szigethy som man blev introduceret for hende i 2010. Foto: Polfoto

Og netop skoletiden var ikke altid let for Amalie. Som barn gik hun nemlig på flere skoler – første klasse på Hørsholm skole, anden klasse på Vallerød Skole og tredje klasse på en Rudolf Steiner Skole. Hun følte dog ofte, at hun ikke passede ind, ligesom skoletiden ofte var svær for den selvstændige pige, der havde det med at skille sig ud.

- I skoletiden var det som om jeg var anderledes, jeg ’udskilte’ mig meget. I matematiktimen kunne jeg for eksempel finde på at synge eller danse, og det fik min mor at vide til forældremøderne. Hun valgte at tage mig ud af første klasse - ikke fordi jeg ellers var blevet smidt ud - men jeg havde det heller ikke godt med de andre børn, de ville ikke lege med mig. Når jeg blev smidt udenfor døren, og blev bedt om at blive udenfor i fem minutter, åbnede jeg døren igen efter et minut og spurgte: Må jeg komme ind nu, har Amalie forklaret til BT.

Til Ekstra Bladet har hun tilmed fortalt, at flere af de andre børn i klassen fik forbud mod at lege med Amalie.

Amalie Szigethy som blondine i 2011. Foto: Polfoto

- Min folkeskoletid var meget op og ned. Jeg følte ikke rigtig, jeg kunne med de andre børn. Jeg skilte mig ud og var nok meget fremme i skoene. Det kunne de andre mærke, og derfor blev jeg ofte holdt ude. Børnene i klassen måtte simpelthen ikke lege med mig, fortæller hun.

Amalie blev dog ved med at skille sig ud – også fra en ung alder. Allerede i fjerde klasse begyndte hun at gå med makeup, udfordrende tøj, lavtaljede bukser og bar mave, selvom hun fik at vide af lærerne, at hun ikke kunne gå rundt og se sådan ud.

- Lærerene gjorde, hvad de kunne for at stoppe det. Når jeg kom i skole, lå der en stor t-shirt klar på bordet til mig, som jeg skulle tage på, har Amalie fortalt til BT.

Samtidig har hun forklaret, at hun også i en ung alder begyndte at kigge efter drenge og at de opmærksomme blikke bestemt var gengældt – hvilket, ifølge Amalie selv, ofte resulterede i misundelse fra de andre pige.

Amalie Szigethy - jagten på berømmelse

Allerede fra Amalie var omkring 11 år, begyndte moderen at melde datteren til et hav af castings og auditions. Eksempelvis har hun som helt ung fortolket Celine Dion til en audition på Scenen er din. Det fortæller stand-upperen Thomas Wivel, der kender Amalie godt, efter at have hjulpet moderen med tilblivelsen af hendes debut-bog Scenen er din.

- Det er helt forkert at tro, at Charlotte forsøger at overføre sine egne ambitioner ved at pace Amalie frem. Hun gør det for at gøre Amalie glad - for at hjælpe sin datter med at føle sig accepteret. Amalie har haft indlæringsvanskeligheder og også været lidt social mærkelig. Derfor har Charlotte gjort det til sit livsprojekt at kæmpe for Amalie, fortæller Thomas Wivel til Ekstra Bladet og uddyber:

Amalie Szigethy sammen med sin mor. Foto: Polfoto

- Da jeg sad med Charlotte for at hjælpe hende med bogen, slog det mig, at Amalie er blevet hendes livsindhold. Hun ofrer sig så at sige på Amalie-alteret. Der er et særligt bånd mellem de to - fordi Amalie er anderledes end sine søskende. Charlotte føler, at hun har et pædagogisk sigte ved at pace Amalie frem i rampelyset – nemlig at sikre hende anerkendelse, lyder det.

Allerede da Amalie var 14 år, begyndte sendte hun og moderen at sende billeder ind til forskellige modelbureauer, og da hun var 16 år, blev Amalie indkaldt til samtale hos Trice Thomsen Elite Models. Hun fik dog at vide, at hun med sine 172 centimeter var to centimeter for lav – og at hun vejede lidt for meget for at leve op til deres standarter.

Amalie Szigethy til sin 21 års fødselsdag. Foto: Polfoto

På trods af moderens ønske om et liv i rampelyset for datteren, var det alligevel med blandede følelser, at Charlotte modtog meddelelsen om, at hendes 18-årige datter i 2009 ville afbryde sin uddannelse som butiksassistent for at rejse til Mexico og deltage i TV3s realityprogram Paradise Hotel.

Både fordi mor og datter aldrig været adskilt i længere tid ad gangen, men også fordi Charlotte selv havde fordomme om det kuriøse TV 3-program. Sidst men ikke mindst var hun dog også bange for, hvilke konsekvenser programmet vil få for datteren senere i livet. Ikke mindst af frygt for at man vil få datteren at se nøgen i det omtale underholdningsprogram.

Amalie Szigethy og Paradise Hotel

Amalie fik dog til sidst lov at rejse til Mexico, og da sjette sæson af underholdningsprogram rullede over skærmen året efter, var Amalie Szigethy med ét på alles læber – ikke mindst på grund af hendes mange uheldige formuleringer og skæve sprogblomster.

’Årstiderne skifter’, ’Det er der både forlemper og ulemper ved’, ’Du ligner en russisk roulette’ og ’du må ikke tage det personlighedsmæssigt’ var bare nogle af de finurlige formuleringer, som Amalie fik præsenteret Paradise-seerne for.

Det resulterede i, at den 18-årige Amalie blev genstand for stor morskab, men også spot og latterliggørelse, da hun hurtigt fik et image som ’dum blondine’.

Amalie Szigethy i 2011. Foto: Polfoto

Dog blev moderens frygt en realitet, da Amalie undervejs også havde sex i Paradise Hotel – selvom hun forinden havde svoret, at hun ikke vil gå i seng med nogen under sin deltagelse i programmet.

Men på trods af de mange grin på bekostning af Amalie, var vejen til berømmelse banet for pigen fra Kokkedal, og det tog da heller ikke tilrettelæggerne på TV 3 længe, før det stod klart for dem, at Amalie var et seer-hit. Derfor medvirkede hun samme år i TV 3-programmerne Fangerne på Fortet og Til middag hos… Efterfølgende gav man endda Amalie sit helt eget tv-program Amalies Verden, der kørte på TV 3 fra 2010 – 2012.

Amalie Szigethy på den røde løber. Foto: Polfoto

Også de kulørte blade begyndte at skrive om den smilende og snaksaglige reality-pige, der altid var god for en sjov sætning eller en skæv betragtning, og i takt med at de uheldige udtalelserne steg, så steg antallet af videoer med titler som ’Best of Amalie’ på YouTube.

Samtidig var Amalies tv-karriere først lige startet og i de efterfølgende år medvirkede hun blandt andet i Divaer i Junglen (2012), Et ton cash (2014) Luksusfælden (2014) Er du dum eller hvad? (2015) Rædslernes nat (2015) Amalies baby (2016) Lillemand (2016) og Forside Fruer (2017).

Ved siden af tv-karrieren har Amalie dog også forsøgt at forfølge barnedrømmen som sangerinde. Det skete, da hun i 2010 udgav sit debutalbum I mine sko, der indeholdt singlerne Du og Jeg og I mine sko. Sidstnævnte opnåede at gå ind på 24. plads på hitlisten og solgte 350 eksemplarer i den første uge.

Amalie Szigethy og kærligheden

Det var gennem sin deltagelse i Paradise Hotel, at Amalie mødte Peter Birch, med hvem hun over de næste år skulle indlede et dramatisk og ombrust on-off-forhold, der har budt på både utroskab, vold og flere aborter.

Parret nåede blandt andet at blive gift og efterfølgende skilt, før Amalie i 2011 anklagede Peter Birch for hustruvold og slæbte ham i retten, mens den kulørte del af pressen kunne følge med i hele sagen.

Amalie Szigethy sammen med Peter Birch. Foto: Polfoto

Anklagen fik på, at Amalie natten til lørdag 16. april 2011 skulle være blevet udsat for vold og sex-krænkelse af Peter Birch. Ifølge anklagerne var hun indespærret i flere timer i en kælder i Studiestræde i København.

Siden trak Amalie dog anklagen tilbage og forklarede blandt andet i retten.

- Jeg var stadig bagstiv, da jeg blev afhørt af politiet. Og jeg overdrev rigtig meget. Peter har ikke rørt mig, og han har ikke taget kvælertag på mig. Det var noget jeg fandt på, fordi jeg var vred og fuld.

Amalie Szigethy fik stor opmærksomhed efter et synligt vægttab i 2012. Foto: Polfoto

Det resulterede i, at hun i 2013 selv endte med at få en dom for falsk vidneforklaring, mens Peter i 2011 blev idømt 40 dages betinget fængsel for at have tage kvæletag på Amalie. På trods af de to domme, fandt parret efterfølgende sammen igen – dog kun for atter at gå fra hinanden.

I sommeren 2017 opstod der så rygter om, at Amalie og Peter igen var sammen, og i november 2017 skrev Peter følgende på sin Instagram-konto:

- Savner dig så utrolig meget. Kom hjem jeg er parat nu

Beskeden var rettet mod Amalie, der dog kategorisk afviste, at parret ville finde sammen igen.

Amalie Szigethy baby

I juli 2016 fødte Amalie Szigethy datteren Josephine Charlotte Lytton Kejser Szigethy. Da Amalie annoncerede sin graviditet, var faderen hemmelig, men siden kom det frem, at barnets far er Mikkel Skelskov, som Amalie har kendt i en længere årrække.

De to gik dog fra hinanden efter datterens fødsel, og siden har de indledt en bitter strid om forældremyndigheden, da Amalie har nægtet Mikkel Skelskov samvær med datteren samtidig med, at hun er udeblevet fra møder med statsforvaltningen.

Amalie Szigethy som gravid. Foto: Polfoto

Det har resulteret i flere bøder til Amalie, men i december 2017 skrev hun i et blogindlæg, at hun var villig til at risikerer fængselsstraf for datteren Josephine.

- Jeg vil gå langt for mit barn. Jeg har fået bøder fra fogedretten, jeg har fået trusler og mange af dem. Jeg lever med trusler om, at politiet henter mit barn og kører med det. At jeg kommer 6 måneder i fængsel. Men det er ok. Jeg går gerne i fængsel, og jeg modtager gerne bøder,' skriver Amalie Szigethy i blogindlægget.

Amalie Szigethy med de andre 'Forside Fruer'. Foto: Polfoto

I blogindlægget beskylder Amalie Szigethy desuden Mikkel Skelskov for at være stofmisbruger og psykopatisk. Ifølge Amalie ønsker faderen kun at se datteren af princip og altså ikke af kærlighed.

Senest har danskerne kunne opleve Amalie Szigethy i tv-programmet Forside Fruer på TV 3, hvor hun medvirker sammen med andre kendis-fruer som Janni Ree, Sarah Louise Christiansen, Gunnvør Dalsgaard og Tina Lund.

Herunder ses Amalie med datteren Josephine.

 

 

Dagens Gossip