Trine Dyrholm

Trine Dyrholm. Foto. Scanpix

Trine Dyrholm er en af Danmarks mest populære og prisvindende skuespillere og er kendt for film som Festen, Den skaldede frisør, Hævnen og Kollektivet.

Trine Dyrholm er født 15. april 1972 i Odense og allerde i barndommen blev hun vant til at optræde og stå på en scene. Senere slog hun igenne i Festen og er i dag den danske skuespiller, der har vundet flest Bodil- og Robertpriser.

Trine Dyrholm - Danse i måneskin

Trine er datter af to folkeskolelærer - Arne Dyrholm og Lisbeth Dyrholm - og voksede op i barndomshjemmet på Fyn sammen med sin søster, Helle. Det stod hurtigt klart, at Trine var født til at underholde, men til at starte med, var det musikken og ikke skuespiller, der skulle præge den unge Trines liv.

Allerede som otteårig optrådte hun sammen med Odense Byorkester i H.C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby, som 10-årig i Et juleeventyr på Odense Teater og i sommerspillene i Den Fynske Landsby.

Trine Dyrholm til Dansk Melodi Grandprix i 1987. Foto: Scanpix

Som bare 13-årig, havde hun skrevet et radiodrama om Anne Frank, som hun fik to skuespillere fra Odense Teater til at spille med i. Imens spillede hun selv hovedrollen. Stykket blev efterfølgende sendt i seks afsnit på Radio Fyn, hvor hun i forvejen lavede børneradio.

I 1987 skulle hun dog for alvor indtage det landsdækkende rampelys, som hun i dag befinder sig i. Det skete, da hun som bare 14-årig drog til København, hvor hun skulle deltage i Dansk Melodi Grandprix. Forinden havde jazzmusikeren Frans Bak, skrevet sangen Danse i måneskin, som Trine efterfølgende var blevet udvalgt til at fremføre sammen med bandet The Moonlighters.

Med sig havde hun erfaringen med at optræde i dueblå skjorte og med fløjlsbånd bundet om halsen i Odense Byorkester og havde endda sunget et soloparti i Odense koncertsal foran byorkestret og de andre 200 børn.

Trine Dyrholm i stykket Stalingrad. Foto: Scanpix

Derfor var det også en rutineret og oplagt Trine, der gik på landsdækkende tv 28. februar 1987 og fra scenen i Tivolis Koncertsal sang og dansede sig til en trejdeplads i konkurrencen.

Efter at have afsluttet skoletiden på Seden Skole startede Trine på gymnasiet Mulernes Legatskole, hvor hun især va glad for musiktimerne.
Samtidig gik gymnasiet for at være et ‘rødt’ gymnasium, hvilket passede Trine godt. Hun var nemlig ud af en familie, hvor man tog stilling til samfundsproblemer og verden omkring sig.

- Jeg kan huske, at jeg var med min mor og mormor ude og demonstrere mod atomkraft. Det var jeg i Kongens Have i Odense, har Trine blandt andet forklaret til Avisen.dk om sin opvækst i et politisk aktivt hjem.

Trine Dyrholm filmdebut

Efter succesoplevelsen med sin Grand Prix-optræden indspillede hun i 1988 albummet Et Frossent Øjeblik, der indeholdt flere af hendes egne melodier og tekster. Samtidig udviklede Trine dog en interesse for skuespil, hvilket førte til, at hun i 1990 som 17-årig fik hovedrollen i Eddie Thomas Petersens film Springflod.

Spillefilmsdebuten gik over alt forventning, og året efter fik hun Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle i Springflod. Det gav Trine blod på tanden, og derfor startede den blot 18-årige Trine i 1991 på Statens Teaterskole.

Trine Dyrholm med sin første Bodil for filmen Springflod. Foto: Scanpix

Imens fik hun andre filmroller i både Casanova (1990) og Cecilia (1991) - en tv-opførelse af Hosekræmmeren.

I 1995 blev hun uddannet fra Statens Teaterskole og samme år teaterdebuterede hun i En skærsommernatsdrøm på Grønnegårdsteatret og senere det år spillede hun også med i I en kælder på Dr. Dantes Aveny.

Trine Dyrholm i Cannes til premieren på Festen. Foto: Scanpix

Året efter medvirkede hun i sin første tv-serie, Madsen og co., ligesom hun vendte tilbage til filmen i Thomas Vinterbergs De største helte fra 1996. To år efter var hun igen at finde i en Vinterberg-film, da det blev til en rolle i klassikeren Festen fra 1998. En rolle der for alvor gjorde Trine til et navn på den danske filmscene og samme år medvirkede hun også i DRs succes-serie Taxa.

I de efterfølgende år fortsatte Trine både med at spille teater og medvirke i film - heriblandt Forbrydelser, Fluerne på væggen og En Soap. Desuden medvirkede hun også i tv-serien Edderkoppen på DR.

Trine Dyrholm - karrieren

Samtidig vakte Trines skuespiller-evner genklang hos både publikum og især anmeldere, der elskede dansk films talentfulde nye stjerne. Det førte også til, at Trine blev en anmelder-darling, der oftest var med i feltet, når der skulle deles filmpriser ud.

I 2004 vandt hun blandt andet Lauritzen-prisen og i 2005 fik hun overraskt både en Bodil og en Robert for bedste kvindelige birolle i filmen Forbrydelser. Året efter blev det til endnu en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i filmen Fluerne på væggen, og i 2007 lavede hun et Bodil-hattrick, da hun vandt både en Bodil og en Robert for bedste kvindelige hovedrolle i En Soap.

Trine Dyrholm til premiere på filmen En Soap. Foto: Scanpix

I 2004-2005 medvirkede hun i øvrigt i Anders og Peter Lund Madsens show Mr. Nice Guy på Bellevue Teatret, hvor hun blandt andet fremførte tre sange Stille i verden, Lille Spejl og Avenuen. Sidstnævnte blev efterfølgende et kæmpe hit og lå nummer 1 på singlehitlisten i flere omgange og tilbragte i alt 135 uger på hitlisten.

Avenuen er iøvrigt skrevet af Anders og Peter Lund Madsen, mens Kim Larsen forfattet melodien.

Trine Dyrholm med brødrende Madsen i stykket Mr. Nice Guy. Foto: Scanpix

I 2010 opnåede Trine Dyrholm også stor anderkendelse i udlandet, da hun spillede den kvindelige hovedrollen i Susanne Biers Hævnen, som både vandt en Oscar og en Golden Globe for bedste udenlandske film.

Atter engang vandt Trine både en Robert og en Bodil for sin stærke præstation i filmen, og året efter slog hun sig atter sammen med Susanne Bier, da hun spillede overfor den tidligere James Bond-skuespiller Pierce Brosnan i filmen Den skaldede frisør.

Trine Dyrholm - prisregn

I 2013 gjorde hun det nærmest umulige at vinde to priser ved årets Robert-uddeling. Én for for årets kvindelige birolle i filmen En kongelig affære og én for årets kvindelige hovedrolle for sin præstation i Den skaldede frisør. I årerne efter var der endnu flere priser at hente for Trine, da hun i både i 2015 og 2016 vandt en Robert-pris for sin rolle i DR-dramaserien Arvingerne og i 2016 kunne hun så føje endnu en Robert til samlingen for sin birolle i filmen Lang historie kort.

Trine Dyrholm og Pierce Brosnan. Foto: Scanpix

I 2013 og 2014 medvirkede hun i de to tyske film 3096 Tage og Who Am I - Kein System ist sicher, og i 2016 nåede Trine karrierens foreløbige højdepunkt.

Her var hun for tredje gang at finde i en Thomas Vinterberg-film, da hun medvirkede i dramaet Kollektivet. Filmen blev rost af anmelderne, og det gjorde Trines præstation i den grad også. Ikke nok med at hendes rollen som karakteren Anna resulterede i en Bodil-pris for bedste kvindelige hovedrolle, men også i udlandet var der roser at hente.

Trine Dyrholm får lov at hilse på Dronningen. Foto: Scanpix

Det skete på Filmfestivalen i Berlin, hvor Trine i februar 2016 modtog en Sølvbjørn for sin rolle i filmen. En pris som Trine i øvrigt er den første danske kvindelige skuespiller, der har modtaget.

Trine Dyrholm og Meryl Streep

Som et ekstra skulderklap til Trine, blev den fornemme pris overrakt af den nulevende filmlegende, skuespiller Meryl Streep.

- Det var nok det største øjeblik i mit liv efter min søns fødsel. Jeg beundrer Meryl Streep meget. Hun er en stor stjerne, og det er lykkedes hende at overleve i skuespilbranchen uden at blive ødelagt. Meryl Streep er helt sig selv og har en høj integritet, der inspirerer mig. Og så bare dét at møde hende på film-festivalen i Berlin, hvor jeg har været med så mange gange. Det var en meget stor aften, har Trine Dyrholm forklaret til BT.

Trine Dyrholm med sin Sølvbjørn. Foto: Scanpix

Da den amerikanske skuespillerinde skulle beskrive Trines præstation i Kollektivet, roste hun da også den danske vinder med disse ord:

- Hendes milde kedsomhed sender hende på en farefuld færd. Hendes visheder bryder sammen én efter én i dette pragtfulde portræt af en langsom og utrolig forandring, som viser tidsåndens bedrag.

Meryl Streep er dog ikke den eneste internationale stjerne, der har rost Trine. Også Hollywood-skuespilleren Alec Baldwin har udtalt sig utrolig positiv om Trine Dyrholm og sagde i 2009 i et interview til VG:

- Hun er den mest fantastiske skuespilleren, jeg har set de sidste 20 år.

Trine Dyrholm privat

De mange priser, som Trine har modtaget gennem sin karriere, har betydet, at hun har Danmarks- og verdensrekord i både Bodil- og Robertpriser, da hun den mest vindende skuespiller af den 70 år gamle filmpris.

I 2017 medvirkede hun i dramaet Du forsvinder, og samme år var hun at finde i rollen om den tyske kultsangerinde Nico i filmen af samme navn. En rolle som hun siden har høstet stor international anderkendelse for.

Trine Dyrholm i Venedig til fremvisning af filmen Nico. Foto: Scanpix

I 2018 kan man opleve Trine i den svenske film Den unge Astrid, ligesom hun lige nu er i gang med at indspille filmene Endzeit og tv-mini-serien Brecht.

Trine Dyrholm har tidligere dannet par med teaterchefen Lars Kaalund og rockbassisten Stig Pedersen fra D-A-D, men efter en længere årrække som singlekvinde, mødte den talentfulde skuespillerinde i 2006 nemlig manden i sit liv - danser, koreograf og teaterinstruktør Niclas Bendixen, der er søn af koreografen Britt Bendixen.

Trine Dyrholm med sin kæreste Niclas Bendixen. Foto: Scanpix

Parret blev i 2009 forældre til drengen Aksel - noget som Trine ikke nødvendigvis havde regnet med ville ske.

– Jeg var alene i mange år, inden jeg mødte min kæreste, og jeg troede ikke nødvendigvis, at jeg skulle have børn. Jeg er meget lykkelig for at have mødt ham (Niclas, red.) og have den base sammen med ham i dag. Og på en måde også for at have mødt ham så sent, har den talentfulde skuespillerinde tidligere sagt i et interview med ALT for damerne.

 

Dagens Gossip