Du vil aldrig drikke direkte fra dåsen igen, når du har læst dette

08/09/2023 08:10

Henrik R

Guides
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En australsk undersøgelse vil uden tvivl ændre dine drikkevaner, hvis du er typen, der drikker direkte fra dåsen.

Mest læste i dag

Især de sidste to års pandemi har gjort, at de fleste er blevet mere opmærksomme på bakterier og hygiejne. 

Alle ved, at man bør vaske hænder, før man spiser eller lavet mad, og når man har været på toilettet.

Det giver god mening, fordi det er logisk, at der er mange (potentielt sundhedsskadelige) bakterier til stede i forbindelse med et toiletbesøg. 

Andre steder i vores hverdag stoler vi til gengæld på, at der er styr på hygiejnen.

Det gælder blandt andet, når man skal nyde en iskold dåsesodavand eller energidrik, selvom der ingen garanti er for, at der ikke har været snavs oven på dåsen. 

En undersøgelse foretaget af australske EarthEcco, som er specialister i bakterier, har vist, at toppen af en dåsesodavand, som rører dine læber, når du drikker, er mere beskidt end et toiletbræt. 

I undersøgelsen måles der med RLU, og en genstand anses som ren, hvis den ligger under 30 RLU, mens den anses som beskidt, hvis den er over 135 RLU, og man må sige, at dåsesodavand ofte er beskidte. 

Undersøgelsen viste nemlig, at en almindelig dåsesodavand målte 1146 RLU. Til sammenligning måler et gennemsnitligt toiletbræt 980 RLU. 

"Det chokerede mig, at dåsesodavanden var mere beskidt end et toiletsæde. Jeg har jo nærmest bedre af at drikke direkte af toiletkummen end af en dåse," har Jake Tyson, som er direktør hos EarthEcco, udtalt og sværget, at han aldrig vil drikke direkte fra en sodavandsdåse igen. 

Nogle af de bakterier som EarthEcco ifølge idenyt fandt på dåsesodavandene var colibakterier, som normalt findes i afføring, og som ifølge Statens Serum Institut er "blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner."

Næste gang du skal nyde en dejlig dåsesodavand eller energidrik, anbefales det altså at du drikker af et glas eller med et sugerør fremfor direkte fra dåsen. Eventuelt kan du drikke af toilettet - det er renere.