6-årige børn siger 'fuck dig' og 'luder' til deres lærere: 'Danske børn mangler opdragelse'

Flere børnehaveklasseledere fortæller, at mange børn er blevet mere grænseoverskridende i deres adfærd. De kan for eksempel finde på at sige 'fuck dig' eller bare vende ryggen til og gå.

Danske børn i børnehaveklassealderen er blevet mere egoistiske og mangler respekt for deres lærere, fortæller formanden for Børnehaveklasseforeningen, Pia Jessen. Det skriver dr.dk.

- De mangler generelt opdragelse. Vi bruger rigtig meget tid på almindeligheder, som hvordan man taler til folk, og hvordan man gør, når man får en besked. Det er ikke en selvfølgelighed hos børn i dag, siger Pia Jessen, der selv har været børnehaveklasseleder i 20 år, til dr.dk.

DR har talt med børnehaveklasseledere fra 26 forskellige skoler i hele landet, og de fleste af dem bekræfter at have oplevet, at børn helt umotiveret forlader klasseværelset, at de er voldsomme i deres sprogbrug, og at de mangler selvkontrol.

Pia Jessen fortæller, at det er meget grænseoverskridende at opleve at barn sige 'gu' vil jeg ej' eller et barn, der bare vender sig om og går, når man giver en besked. Det gør det svært at gennemføre undervisningen. 

Læs også

Fynbo nægtede at sælge sin hundehvalp: Det fik uhyggelig konsekvenser

Tonie Bach er børnehaveklasseleder på Kristup Skole i Randers. Hun oplever også, at et stigende antal børn ikke er klar til at gå i skole, når de møder op for at begynde i børnehaveklasse.

Hun fortæller til dr.dk, at børn i dag tør sige ting til deres lærere, som de ikke turde for nogle år siden. Blandt andet 'fuck dig' og 'luder'. 

Formanden for foreningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, genkender problemet med den dårlige opførsel. Hun siger, at lærerne bør samarbejde med forældrene om at finde en løsning. 

- De skal sige til forældrene, at 'vi ved godt, I gør det godt, men må vi lige hjælpe jer med nogle fif og nogle tricks' og også sige, at 'nu øver vi det ovre i skolen, vil I hjælpe med at øve det derhjemme'. For det her er ikke at pege fingre af enten den ene eller den anden, det er at få samarbejde mellem skole og hjem til at fungere, siger hun til dr.dk.

Børnepsykolog John Halse mener, at ansvaret ligger hos både forældre og lærere. Skolerne skal også turde sætte grænser og sige nej til de urolige børn, for de har lært af mor og far, at alt kan diskuteres og forhandles. 

34-årige Hans fra Gørlev sælger sin bil. Men du skal virkelig ikke være bange for at skille dig ud, hvis du køber den....

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip