8000 kommer til skade hvert år på trampolinen

Antallet af skadestuebesøg efter hop på trampolinen ligger hvert år på omkring 8000, og i seks ud af syv tilfælde er det børn under 15 år, det går ud over.

Sidste år endte andelen af knoglebrud på det laveste siden 2005. Og det tyder på, at man er blevet bedre til at undgå alvorlige uheld.

- Den gode nyhed er, at andelen af knoglebrud er lavere i 2013. Det vil sige, at ulykkerne er ikke så alvorlige, som vi har set tidligere, siger overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital i en pressemeddelelse.

- Uanset skaderne er den træning og motorik, som brug af trampolin giver bestemt et gode - men trampolinen skal jo bruges rigtigt. Den seneste nedgang i de alvorlige skader, håber jeg, er et tegn på, at der er kommet mere fokus på sikkerhedsforholdene på trampolinen, siger han.

Jens Lauritsen tilføjer, at hver fjerde trampolin-uheld med et barn i alderen 5-14 år ender med et knoglebrud. I 2012 blev cirka 7000 børn behandlet på skadestue efter trampolinuheld - og 2000 tog hjem fra skadestuen i gips.

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Børneulykkesfonden viser, at fire ud af 10 af alle børnefamilier har en trampolin - enten i haven, i sommerhuset eller i kolonihaven.

Trampolinernes popularitet har de seneste fire år fået Børneulykkesfonden, Forbrugerrådet Tænk og Sikkerhedsstyrelsen til at sætte fokus på sikker adfærd på trampolinerne med initiativet Hop Med Hovedet.

- Det er positivt, hvis vi begynder at se en mindre andel af alvorlige ulykker, siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden.

- Det tyder på, at både børn og voksne er blevet mere bevidste om, at man altså kan komme alvorligt til skade på en trampolin, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Én af de bedste måder man kan forebygge skader på, er at sætte et sikkerhedsnet op omkring trampolinen. Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, siger, at hver femte uheld sker, fordi personen falder ned fra trampolinen og kommer til skade.

- Sikkerhedsnettet er en rigtig god idé, da det ikke indskrænker barnets mulighed for at udfolde sig fysisk, men samtidig undgår du rigtigt mange af de mere alvorlige uheld, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip