Advarsel mod norsk 'ren-ovn-trick': Dansk mor endte i koma

Skrevet af Sol Stoffregen

20/09/2014
Noget gik helt galt, da en 46-årig kvinde i går ville rense sin ovn ved hjælp af en populær metode i hjemmet, som har spredt sig de seneste par uger på sociale medier.

Dagens topnyheder

I 2014 bragte Dagens.dk en artikel om norske Elisabeth Jensen, som har stor succes ved at bruge et simpelt trick til at gøre sin ovn skinnende ren. Men nu fortæller en ung mand fra Viborg, hvordan hans mor fik hjertestop, da hun prøvede at gøre nordmanden kunsten efter.

Den norske husmor, Elisabeth Jensen, lagde opskriften på rengøringsmetoden, som indeholder salmiakspiritus, og imponerende før- og efterbilleder af sin ovn på sin Facebookprofil for et par uger siden. Og efterfølgende har hendes fremgangsmåde spredt sig i Norge og andre skandinaviske lande.

En 46-årig viborgensisk kvinde havde læst om tricket og ville derfor i går aftes forvandle sin ovn til en skinnende en af slagsen, fortæller kvindens søn, 20-årige David Møller, som gerne vil advare andre mod at bruge metoden, til Dagens.dk.

- Min mor havde taget en skål med vand og en med salmiakspiritus, som der står i opskriften. Men jeg tror, at hun er kommet til at indånde salmiakspiritussen, for der stank i hele køkkenet. Man kunne ikke holde ud at være der, forklarer David Møller, som bor sammen med sin stedfar og mor, som han betegner som en frisk kvinde, der aldrig har fejlet noget.      

Davids mor fik det meget dårligt i køkkenet og begyndte at svede voldsomt. I en fart fik familien hende på Viborg Skadestue. Og så snart de var ankommet, fik moren hjertestop.

- Det lykkes lægerne at genoplive hende til sidst. Nu ligger hun i koma med respirator på Skejby Sygehus, sagde David Møller dengang til Dagens.dk.

Læs også: Mand tror, han har valgt det rette sted at fri: På sekunder bliver han overbevist om det modsatte

David Møller oplyser, at lægerne ikke med sikkerhed kan sige, at det er salmiakspiritussen, der er skyld i morens alvorlige tilstand. Men på Skadestuen i Viborg fortalte personalet, at de havde set flere lignende tilfælde med folk, der havde været i nærkontakt med salmiakspiritus på det seneste.

Ved at fortælle om, hvad der er overgået moren, håber David Møller, at andre vil holde sig fra det norske rengøringstrick i hjemmet, inden flere kommer i fare.

Læs også: Forbered dig: Kæmpe-edderkopper invaderer danske hjem 

- Der er gode chancer for, at hun overlever. Men det var meget tæt på, siger David Møller til Dagens.dk.

Dagens sportsnyheder

Klik her for at læse dagens sportsnyheder.