Forside Indland Bankerne tjener millioner på gentagne feriefejl hos danskerne: Sådan slipper...

Bankerne tjener millioner på gentagne feriefejl hos danskerne: Sådan slipper du for at betale

Penge,kroner,pung
Foto: Shutterstock

Der er vigtige – og nemme – penge at spare på din sommerferie.

Lige nu læser andre

Mens danskere solbader under sydeuropæiske himmelstrøg og gladeligt swiper kortet til is, tapas og souvenirs, ruller millionerne ind på bankernes konto. Og ikke på grund af investeringer eller renter – men via små, snedige valutagebyrer, som mange aldrig opdager, før feriekontoen er tom.

Ifølge en ny undersøgelse fra YouGov for banken Lunar løber bankernes samlede indtægt fra valutaveksling op i svimlende 143 til 235 millioner kroner hen over sommerferien. Det beløb stammer direkte fra de gebyrer, der lægges oveni, når feriegæster betaler med kort eller hæver kontanter i udlandet.

Det skriver Ekstra Bladet.

Gebyrer, der smelter som is i solen

Læs også

Mange er ikke klar over, hvor meget det egentlig koster at bruge kortet i fremmede valutaer. Et par procent lyder måske ikke af meget – men når danskerne samlet set bruger omkring 15 milliarder kroner på udlandsrejser, bliver små beløb pludselig til storindkomst for bankerne.

Lunar, som selv tager 1 % i valutagebyr på deres gratiskonto, har valgt at informere kunderne direkte med sms’er, der viser præcist, hvor meget de betaler i tillæg. Det handler ifølge bankens topchef ikke kun om forbrugertillid, men også om at ruske lidt op i branchen.

“Det vigtigste for os er at belyse, at det faktisk er et gebyr, som fylder noget. Hvis man er på ferie et par gange om året, så er det mange penge, man betaler,” siger Lunars administrerende direktør Ken Villum Klausen til mediet.

Vil hellere ruske op end rive ned

Selvom banken ikke har planer om helt at droppe gebyret, lægger de ikke skjul på, at de gerne vil stikke til det, de opfatter som en blind vinkel i manges ferieøkonomi. Ifølge direktøren handler tiltaget om at gøre gebyrerne synlige og forståelige – og måske endda få danskerne til at stille spørgsmålstegn ved praksissen.

“Det er jo fair nok, at banker skal tjene penge, men vi vil gerne skabe større transparens omkring de her gebyrer, så kunderne ved, hvad de betaler for, og hvor meget de betaler,” siger Klausen.

Så næste gang feriekortet gløder under palmerne, er der måske grund til at kigge en ekstra gang på kvitteringen. Det kan koste mere, end du tror – også selv om du bare købte en cola.

Læs også

Ads by MGDK