Danske unge dropper kondomet

Antallet af unge med klamydia er tårnhøjt, og risikoen for at blive gravid eller smittet med andre kønssygdomme, når man dyrker sex uden at bruge kondom, er ikke en nyhed for de unge.

Alligevel viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at næsten halvdelen af landets unge undlod at rulle gummiet på, sidst de var sammen med en ny partner.

Også selv om de udmærket ved, at ubeskyttet sex kan føre til alt fra kønssygdomme og graviditet til barnløshed og livmoderhalskræft. Det skriver Politiken lørdag.

Niels Sandø, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og stod bag kampagnen "Kun med kondom" sidste efterår er bekymret over tallene.

- Det er et stort problem, så længe sexsygdomme i Danmark er så udbredte, siger han til avisen.

- De unge undervurderer simpelthen risikoen ved ubeskyttet sex, især risikoen for at få en sygdom, siger han.

Undersøgelsen er foretaget blandt mere end 1000 mænd og kvinder mellem 18 og 25 år. Her svarer fire ud af fem eksempelvis, at de godt ved, at de kan få uhelbredelige kønssygdomme ved ubeskyttet sex.

Men samme antal vurderer samtidig, at risikoen for at blive smittet er "lille" eller "meget lille" – på trods af, at hver fjerde dansker under 25 år har eller har haft en sexsygdom som for eksempel klamydia.

Faktisk har omkring 50.000 unge under 25 år klamydia ifølge Sundhedsstyrelsen, og det er dobbelt så mange som for 20 år siden.

En undersøgelse fra det svenske Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU) viser også, at de danske unge tilmed er dårligere end deres nordiske jævnaldrende til at bruge kondom.

Det kan blandt andet hænge sammen med, at danske unge drikker mest i Norden, mener organisationens marketingdirektør, Christina Placht.

/ritzau/

 

Dagens Gossip