Digital hjemmepleje: Ældre skal have hjemmehjælp via en skærm

Foto: Shutterstock

For fremtiden kan landets ældre borgere se frem til at få klaret flere hjemmehjælperopgaver via et skærmbesøg. Ældre Sagen er kritisk overfor den nye udvikling.

- Godmorgen fru Madsen. Hvad kan jeg hjælpe med? lyder det fra en computerskærm i en ældrebolig.

Dette scenarie er på vej til at blive til virkelighed som led i regeringens digitaliseringsreform. Det skriver Ritzau.

For fremtiden skal relativt simple hjemmehjælperopgaver som fysisk pleje og omsorg nemlig kunne klares ved hjælp af skærmbesøg, hvor en hjælper sidder klar foran et kamera i stedet for at være fysisk til stede.

Læs også

Forskere advarer efter vild afsløring: Denne vane er farligere end rygning

De digitale hjemmebesøg har været på tegnebrættet i flere år, og nu mener regeringen sågar, at det går for langsomt med at få kommunerne til at erstatte besøg fra hjemmepleje og sosu-assistenter med kontakt gennem en videoskærm.

Derfor vil der i regeringens digitaliseringsreform blive lavet en investeringsfond til det formål. En fond der får 410 millioner kroner, der skal være med til at sætte skub i udbredelsen af digitale velfærdsteknologier som for eksempel skærmbesøg, telemedicin og online-genoptræning.

- Vi skal bruge ressourcerne på den mest borgernære service som fysisk pleje og omsorg og så lade skærmbesøgene klare relativt simple opgaver, lyder det fra Innovationsminister Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten.

Læs også

LIGE NU: Ældre kvinde dræbt - kørt ned af gummiged

Hos Ældre Sagen er man dog skeptiske over for de kommende skærmbesøg, da langt fra alle ældre har styr på den moderne teknologi.

- Når vi taler om modtagere af hjemmehjælp, så taler vi ofte om svækkede ældre, der absolut ikke har været med på digitaliseringsbølgen, siger seniorkonsulent for Ældre Sagen Per Tostenæs til Jyllands-Posten og tilføjer de ældre ikke bare vænne sig til at kommunikere på en måde, de ikke har været vant til før.

Læs også

Studie advarer: Dette er det værste antal børn at have

- Det kan være helt afgørende for kvaliteten, hvis man ikke er i stand til at kommunikere gennem skærmen. Og der er ikke hjælp tilbage, som man bare kan undvære, siger Per Tostenæs og er bekymret for, at de ældre kan gå glip af vigtig hjælp.

Ifølge Sophie Løhde vil reformen også indeholde et element, der skal gøre det nemmere for borgere at få overblik over de oplysninger, staten har om dem så som deres boligforhold, våbentilladelser, skilsmisser og kønssygdomme.

 

Dagens Gossip