En gennemsnitlig børnefamilie skal finde 38.000 kroner mere i deres årlige budget, hvis de skal komme gennem krisen med skindet på næsen.
Lige nu læser andre
Det er ikke billigt at være dansker lige for tiden.
Tårnhøj inflation har fået priserne på især kød, mejeriprodukter, madolie, el, brændstof og gas til at stige ekstremt meget på kort tid, og det har allerede sat tusindvis af danske familiers privatøkonomi under pres, og fremtiden ser desværre ikke lys ud på det punkt.
Ifølge Mads Skovlund, der er direktør for Nordea, skal danskerne nemlig finde titusindvis af ekstra kroner i budgettet, hvis de skal komme gennem den kolde vinter med skindet på næsen trods stigende varme- og elpriser.
Det skriver Finans ifølge Euroinvestor.
Helt konkret skal en gennemsnitlig dansk børnefamilie, der hverken har naturgas eller pillefyr, finde 38.000 kroner mere om året, hvis de skal kunne betale for deres sædvanlige forbrug.
Det er mere end 3.000 kroner om måneden. Penge, som mange ikke kan finde.
Derfor er bankdirektørens bedste råd, at danskerne skal i gang med at spare og skrue ned for forbruget.
“Kunderne er nervøse og bekymrede. Det gælder både dem med store og små økonomier. Som verden ser ud nu, skal langt de fleste af os begrænse vores forbrug,” har han således forklaret, men dog uddybet:
“[…] økonomien er bredt set stadig solid hos danskerne med høje friværdier hos de fleste boligejere.”
Ekstreme prisstigninger
Der er intet at sige til, hvis mange danskere føler, at de har færre penge mellem hænderne, end de plejer.
Det ér nemlig tilfældet på grund af rekordhøj inflation.
Nogle enkelte produktgrupper er særligt hårdt ramt, og det er desværre mange af de ting, som de færreste kan undvære.
Det gælder for eksempel gas og el, som ifølge Danmarks Statistik er steget med henholdsvis 142 procent og 54 procent det seneste år.
Derudover er prisen på mejeriprodukter som mælk, ost og æg steget med 25,5 procent i forhold til sidste år, mens prisen på madolie er stukket helt af.
De gyldne dråber koster således næsten 100 procent mere end for blot ét år siden.
Også kaffe er blevet dyrere. Her er prisen steget med 24,8 procent på ét år, og for smør lyder stigningen på hele 48,4 procent.
Disse prisstigninger gør naturligvis, at danskerne enten må spare eller smide flere penge i madbudgettet, og det hjælper desværre intet at få andre til at lave maden for sig.
Det er nemlig også blevet hele 8,6 procent dyrere at gå på restaurant, end det var for bare ét år siden.