Dyster melding: Skyhøje priser på mælk og smør er kommet for at blive

Skrevet af Mathias Nielsen

12/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom råvarepriserne er faldet, så forventes de rekordhøje priser i danske supermarkeder ikke at falde igen.

Dagens topnyheder

Globalt falder mælkepriserne lige nu. Det samme gælder også ris og korn. Det er glædeligt, og vækker formentlig et tiltrængt håb hos de danske forbrugere, som i de seneste måneder har betalt mange ekstra penge for mejeriprodukter som mælk og smør.

Og sådan kan det desværre fortsætte med at se ud. I Danmark er priserne på smør og mælk nemlig fortsat rekordhøje, og alt tyder på, at det kan blive en permanent tilstand.

Normalt er der en god sammenhæng mellem udviklingen i priserne på verdensmarkedet og i Danmark. Når prisen på en række fødevarer falder på verdensmarkedet, plejer priserne i Danmark at følge efter med få måneders forsinkelse. Det er dog ikke sket endnu.

- Normalt er der en tættere sammenhæng mellem prisudviklingen på verdensmarkedet og i Europa, end det har været tilfældet den seneste tid, fortæller Thomas Carstensen, direktør for råvarehandel hos Arla Foods.

Priserne på råvarebørserne er allerede faldet 25 procent på korn. 30 procent på vegetabilsk olie, og mejeriprodukterne ser også ud til at ramme et fald på 30 procent. 

I takt med at priserne styrtdykker på flere fødevarer ude på råvarebørserne, så står en lang række landmænd til at tjene penge igen. Når priserne på blandt andet korn, majs, vegetabilske olier og sukker falder, så peger det i retning af lavere foderpriser, som kan stimulere landmændene til at øge produktionen af både mælk og kød igen.

Ifølge Palle Jakobsen, der er råvareanalytiker hos Agrokom, betyder hele udviklingen, at danskerne snart kan se toppen af prisstigningsbjerget.

Dog betyder det ikke, at priserne vil begynde at falde igen. For intet tyder på, at priserne på mælk, smør eller for den sags skyld kød nogensinde igen kommer ned i et leje, som minder om der, hvor vi var ved årets begyndelse.

- Det er først nu, at landmændene begynder at tjene penge på deres produkter, men det er også først nu, at de mange mellemled og supermarkederne begynder at tjene rigtigt godt på, at priserne falder på en lang række fødevarer. De massive plus på bundlinjen, det giver, vil de selvfølgelig ikke opgive frivilligt, siger Palle Jakobsen til Avisen Danmark.