Ekspert: Dette er danske forældre dårligst til

Nils Würtzenfeld

372 uger siden

|

30/05/2017
Indland
Foto: Ritzau/PEDERSEN TOBIAS NØRGAARD
Foto: Ritzau/PEDERSEN TOBIAS NØRGAARD
Ifølge en anderkendt børneforsker er der særligt én ting, som danske forældre ikke er særligt gode til.

Dagens topnyheder

Mange forældre oplever ofte ugidelige og konfliktsøgende børn og teenagere, der sidder med telefonen ved middagsbordet, nægter at tage opvasken eller som smækker med døren, når tingene ikke går deres vej.

Men ifølge den kendte børneforsker, psykolog og tidligere formand for børnerådet, Per Schultz Jørgensen, så er det i høj grad forældrenes egen skyld, når vores børn opfører sig sådan.

Danske forældre er nemlig enormt dårlige til at sætte grænser. Det forklarer han i et interview med Berlingske.

- Vores generations største problem er, at vi ikke har magtet at stille krav til vores børn om at bidrage. Vi har ikke evnet at ruste dem til at blive gode samfundsborgere, der tager ansvar for sig selv og for det samfund, de lever i, siger Per Schultz Jørgensen til avisen.

Dermed understeger børneforskeren, at det er forældrenes opgave og ansvar at stille krav til deres børn, så de bliver rustet til at klare fremtidens udfordringer.

Det skal blandt andet ske ved, at forældrene begynder at forvente mere af deres børn – noget der opnås ved blandt andet at sætte krav og grænser samt højne sine egen forventninger som forældre.

Per Schultz Jørgensen forklarer blandt andet, at en fireårig godt selv kan tage tøj på og hænge sin cykelhjelm op, og at den 10-årige sagtens kan gå med hunden og tømme opvaskemaskinen.

Han understreger, at børn skal have opstillet nogle faste men enkle opgaver, så de føler, at de deltager, og samtidig ved, at der stilles krav til dem, som skal overholdes.

- Vi er alle sammen i større eller mindre grad blevet curlingforældre – nogen i ekstrem grad. Vi tror, at vi skal overbeskytte vores børn, så de kan udvikle de kompetencer, der skal til. Men det gør de ikke på den måde. Det gør de kun, hvis de får nogle troværdige perspektiver, de skal leve op til. Hvis vi stiller krav til dem, og hvis vi giver dem fornemmelsen af, at de bidrager til et fællesskab, forklarer Per Schultz-Jørgensen.

Læs også: Mor skaber vrede med foto af rygende baby: ‘Hun fik kun et enkelt hvæs’