Eksperter: Danmark kan tabe værdikrig om flygtninge

Danmark kan begive sig ud på en farlig vej, hvor grundlæggende vestlige værdier som eksempelvis ytringsfrihed og pressefrihed kan blive undermineret, hvis regeringen gør alvor af løfter om at udfordre "uhensigtsmæssige spilleregler" i internationale konventioner.

Sådan lyder det fra flere kanter i Jyllands-Posten.

Fredag sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen næste år vil sætte kigge på, om man kan modernisere Menneskerettighedskonventionen, når Danmark overtager formandskabet for Europarådet.

- Det er op ad bakke. Vesten er i mindretal i FN, siger Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

Hvis Danmark begynder at slække på værdierne, kan det sprede sig, lyder advarslen fra Jens Elo Rytter, juraprofessor og ekspert i folkeret ved Københavns Universitet, som understreger, at konventionerne "jo er udsprunget af et vestligt idésæt".

Jacob Mchangama stemmer i:

- Selv om en række lande i Europa måtte være enige i, at det for eksempel skal være muligt at udvise kriminelle udlændinge, som har en familie, vil man med en forhandling også risikere et tilbageskridt for menneskerettighederne på flere andre områder, siger Jacob Mchangama til Jyllands-Posten.

Hos regeringspartiet medgiver man, at en diskussion nødvendigvis ikke bliver helt uproblematisk.

- Der er en risiko ved at åbne en aftale, men det skal ikke afholde os fra at gøre det, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip