Èt stort koks var årsagen: Sådan har du aldrig set Jonas Vingegaard før

Skrevet af Emil Martesen

25/02/2024
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Èt stort koks var årsagen.

Mest læste i dag

Efter en længere og yderst velfortjent pause er den dobbelte Tour de France-vinder, Jonas Vingegaard, tilbage i sadlen med store ambitioner for den kommende sæson.

Så sent som i torsdags tog den danske cykelstjerne hul på endnu en sæson under sportsdirektør Frans Maassen.

Det kommer i kølvandet på et 2022, hvor Jonas Vingegaard vandt verdens største cykelløb for første gang.

Desuden blev han efterfølgende kåret som Årets Sportsnavn 2022 i Danmark. I 2023 lykkedes det på ny rytteren fra Glyngøre at krydse den ikoniske målstreg på Champs-Élysées i Paris og trække den gule trøje over hovedet som samlet vinder af Touren.

Udover at stå øverst på podiet i Tour de France og desuden vinde en fornem etapesejr i det ikoniske løb, så har Jonas Vingegaard stået øverst på skamlen i flere andre løb i 2023.

Den danske cykelrytter vandt Critérium du Dauphiné med to etapesejre undervejs. Han vandt med tre etapesejre samt pointtrøjen Baskerlandet Rundt. Vingegaard kunne ligeledes lade sig hylde som vinder af Gran Camiño , og derudover har Vingegaard vundet en etape i Paris-Nice og blev samlet nummer to i Vuelta a Espana.

Men et af de helt store øjeblikke var enkeltstarten i sidste års udgave af Tour de France.

Her satte han alle konkurrenterne til vægs og sikrede den samlede sejr.

Men efter løbet gik bølgerne højt for Jonas Vingegaard, der ellers er kendt for sin stoiske ro og urokkelige fokus.

Han viste sig forståeligt nok fra en anden side, da en fejl i logistikken truede med at underminere hans præstation.

På den varme julidag i Combloux, hvor han leverede en enkeltstart, der siden er blevet hyldet som historisk, opstod der kaos bag kulisserne. Efter at have knust al modstand og lagt fundamentet for sin anden sejr i verdens mest prestigefyldte cykelløb, ventede Jonas Vingegaard forgæves på sit restitutionsmåltid i målområdet. En fejl havde gjort, at måltidet var blevet væk i mylderet af mennesker og udstyr.

Frans Maassen, Jonas Vingegaards mangeårige sportsdirektør på Visma-holdet, deler åbent op om hændelsen over for Ekstra Bladet:

"Da han vandt enkeltstarten sidste år, glemte vi at have hans restitutionsmåltid klar. Midt i al kaosset omkring målstregen blev det pludselig væk for os. Jeg havde det elendigt, fordi jeg følte mig en smule skyldig. Men det var en fejltagelse, og der blev han rimelig vred", siger Frans Maassen til Ekstra Bladet, og fortsætter:

"Han havde grund til det, fordi den følgende dag bød på en virkelig vigtig etape. Den mest betydningsfulde af alle. Vi løste problemet på 15 minutter, men det var ikke særlig sjovt", forklarer sportsdirektøren videre.

Til trods for denne forstyrrelse i forberedelserne, viste Jonas Vingegaard sin mentale styrke dagen efter.

Iført den gule førertrøje, var han igen uovervindelig og satte sin nærmeste rival, Tadej Pogacar, til vægs på Col de la Loze, løbets hårdeste stigning. Tadej Pogacar, der kæmpede forgæves, tabte næsten seks minutter mere til Vingegaard.