Fagformand: Skatteplan er et skridt frem og to tilbage

Hvis skat skal vinde tilliden og troværdigheden tilbage, er der brug for investeringer i Skat.

Derfor er Jørn Rise, formand for Skats fagforbund Dansk Told & Skatteforbund, positivt stemt, efter at det er kommet frem, at regeringen fredag ventes at præsentere en ny plan for Skat.

Ifølge TV2 postes der syv milliarder kroner i Skat frem mod 2020, ligesom 1000 flere medarbejdere skal ansættes.

Desuden nedlægges styrelsen, som man kender den i dag, og en række nye, mindre styrelser oprettes med ansvar for hver deres område.

Siden 2006, hvor der var over 9000 ansatte i Skat, er der blevet skåret 4000 stillinger væk. Det er den udvikling, regeringen nu lægger op til at bremse.

Og det er spørgsmålet, om 1000 medarbejdere er nok.

- Jeg har beregnet mig frem til, at vi burde være oppe på 2000, siger Jørn Rise.

Det er blandt andet det milliarddyre, fejlbehæftede it-system EFI, der skulle inddrive danskernes gæld, som giver anledning til at ansætte endnu flere, påpeger formanden.

I begyndelsen af 2015 stoppede Skat den automatiserede inddrivelse af gæld via EFI, der blandt andet havde glemt at opkræve gæld.

Den beslutning fik gælden til at eksplodere, fordi den i øjeblikket bliver delvist manuelt inddrevet af Skat, indtil en anden løsning er fundet.

- Men nu må vi se, hvordan planen bliver skruet sammen, og om der er det nødvendige fokus på faglighed, siger Jørn Rise.

Spørgsmål: Er det et skridt frem og to tilbage?

- Det kan det tyde på. Der er en masse ubesvarede spørgsmål - for eksempel om de besparelser, der er lagt ind frem til 2020, bliver opretholdt, svarer Jørn Rise.

- I så fald fodrer vi hunden med egen hale, og det er ikke kønt.

På Christiansborg tegner der sig allerede torsdag et flertal til at give Skat en saltvandsindsprøjtning.

Både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF melder sig klar til at bruge flere penge på skandaleramte Skat.

Alle tre partier tager dog forbehold for, at de endnu ikke har set skatteministerens plan - og dermed heller ikke hans forslag til en finansiering.

/ritzau/

 

Dagens Gossip