Flertal af danskerne: Forbyd vilde dyr i cirkus!

Emil Ryttergaard

366 uger siden

|

18/07/2017
Et flertal af danskerne vil ikke se elefanter eller andre vilde dyr i cirkusringen. Det får nu dyreorganisationen World Animal Protection til at kræve et totalt forbud mod de vilde dyr i cirkus.

Dagens topnyheder

Når familierne i disse dage drister sig til en tur i cirkus eller ser dyreshows på ferier i udlandet, så kan man både opleve zebraer, elefanter eller søløver, der laver tricks i cirkusmanegen eller i en lokal dyrepark i udlandet. 

Men det er langt fra alle danskere, der bryder sig om, at vilde dyr bliver klædt ud og skal optræde. 

Faktisk mener tre ud af fem danskere, at vilde dyr slet ikke hører hjemme i cirkustelte eller dyreparker som underholdning, viser en spørgeundersøgelse foretaget af YouGov for dyrevelfærdsorganisationen World Animal Protection.  

Dyrevelfærdsorganisationen mener, at det bør været forbudt at bruge vilde dyr til underholdning i fx cirkus, som man har indført forbud mod i mange andre EU-lande, skriver dyreorganisationen i en pressemeddelelse.   

- Det er grotesk, at Danmark bliver ved med at halte bagud på dette punkt, og det er på tide, at vi følger med udviklingen og får stoppet udnyttelsen af optrædende vilde dyr i cirkus, siger Gitte Buchhave, der er direktør for World Animal Protection Danmark.

Det har nemlig store konsekvenser for vilde dyr at blive trænet til underholdning. 

- Det er ikke muligt for elefanter at leve et godt liv i et omrejsende cirkus, hvor de konstant flyttes og lever på meget begrænset plads. Elefanterne lever i små aflukker eller bure, står bundet fast eller lænket, har begrænset social interaktion med andre elefanter og skal ofte give stressende optrædener - der er ingen mulig måde, man kan retfærdiggøre det på og kalde det for god trivsel for elefanterne., siger dyrlæge Jan Schmidt-Burbach, der er ph.d. i asiatiske elefanters sundhed.

I Danmark er der kun forbud mod at benytte enkelte vilde arter i forbindelse med cirkus, hvor der blandt andet i Malta, Grækenland og Østrig er forbud mod at bruge vilde dyr som underholdning.  

I Cirkus Benneweis har man som et af landets seks traditionelle omrejsende cirkus taget konsekvensen og i 2014 stoppet med at bruge vilde dyr som en del af cirkusshowet, men andre cirkusshows benytter sig stadigvæk af vilde dyr herhjemme. 

Fødselsdagssang - Tekst og melodi til Danmarks klassiske fødselsdagssang. I dag er det Oles fødselsdag er den mest sungne af danske fødselsdagssange.