Forsker: Fagbevægelse kan stoppe lavpris-flyselskab, inden det starter i Danmark

Den danske fagbevægelse har gode muligheder for at få det irske lavprisselskab Ryanair til at makke ret og acceptere spillereglerne på det danske arbejdsmarked.

Det mener Jesper Due, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

Ryanair begynder 26. marts at anvende Københavns Lufthavn, men allerede nu er der optræk til ballade med de danske fagforeninger, fordi flyselskabet helt afviser at lave overenskomster.

- Hvis en eventuel konflikt får det omfang, som er offentliggjort, vil det være overordentlig vanskeligt, for ikke at sige umuligt, for Ryanair at operere fra Københavns Lufthavn, siger Jesper Due.

Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet har varslet konflikt, fordi lavprisselskabet har afvist at gå i dialog om en overenskomst for det flyvende personale.

FPU, der organiserer cirka 1500 medarbejdere blandt piloter, kabinepersonale og helikopterpiloter, er en del af LO.

Ifølge DR Nyheder er de øvrige LO-forbund klar til at varsle sympatikonflikt og dertil hørende blokade i Københavns Lufthavn. 3F, HK og Dansk Metal har ifølge DR givet håndslag på at være klar til en sympatikonflikt.

Jesper Due mener, at Ryanair måske mangler indsigt i, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer.

- Selskabet henviser til, at det overholder EU-lovgivningen, men det har sådan set ikke noget med det her at gøre. Lønforhold i Danmark reguleres via overenskomsterne og ikke gennem lovgivning. Og hvis parterne ikke kan blive enige, så kan man konflikte, siger Jesper Due.

- Der er noget, der tyder på, at Ryanair ikke har forstået, hvad de er oppe imod, mener han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip