Fra i dag begynder der at komme pant på disse flasker

Er der nu pludselig pant på saftevand og juice? Ja. Fra i dag mandag den 1. juli indføres der pant på saft- og juiceflasker. Det betyder, at du betaler ekstra, når du køber flaskerne, men at du kan få penge retur i pant, som når du afleverer dine sodavand- eller ølflasker.

Det danske pantsystem har altid fungeret upåklageligt, og mange nationer har kigget misundelsesværdigt på måden man gør det på i Danmark, da det mindsker antallet af flasker og dåser i naturen.

Fra i dag tager Danmark endnu et skridt i den rigtige retning for miljøet, da endnu flere flasker får pant på sig. Det betyder dog også, at det kommer til at koste lidt flere penge, når du skal ned i din lokale brugs og købe en flaske med juice eller saftevand.

Læs også

Livsfarlig temperatur rammer Europa: Her skal du IKKE tage på ferie

I dag den 1. juli udvides pant- og retursystemet nemlig, så det ikke længere kun omfatter de glasflasker, plastflasker og dåser, som vi har været vant til i de sidste mange år. Nu kommer det nemlig også til at omfatte saft- og juiceprodukter, uanset om de er lavet af plastik, glas eller metal.

5 % er lig med 52 millioner ekstra flasker

Når der kommer pant på de nye flasker, betyder det også, at pant- og retursystemet får mere arbejde at se til. Det vurderes, at der vil komme 5 % ekstra, og selvom 5 % ikke lyder af alverden, så betyder det faktisk, at der vil komme hele 52 millioner ekstra flasker og dåser i omløb.

Samtidig forventes det, at man vil reducere CO2-belastningen med 5700 tons CO2 om året, når man fra på mandag begynder at tilføje pant på de nye emballager.

“Det svarer godt og vel til, at en lastbil kører rundt om jorden 203 gange. Så det er ikke en ubetydelig CO2-reduktion, der lægger i det”, fortæller Kurt Svendsen, der er Supply Chain-direktør hos Dansk Retursystem ifølge TV2 Nord.

Hvis du går ud og køber en flaske med saftevand eller juice i morgen, og der ikke er pant på flasken, så er det ikke fordi, at der er gået noget galt. Der vil i første omgang være tale om en indfasningsperiode, så det ikke er nødvendigt, at der er pant på samtlige af de nye flasker.

Pr. 1. november er det dog et krav, at producenterne har sat pantmærker på.

Læs også

Ny prognose fra DMI: Sådan bliver sommeren 2019

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip