Gør dette inden den 1. januar 2024 og du vil sikre dig betydelig skatterabat: Så mange penge vil du spare

01/06/2023 11:22

Emil Martesen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er god grund til at klappe lidt ekstra i hænderne, hvis du får dette gjort inden den 1. januar.

Mest læste i dag

Angiveligt skulle en ny ejendomsskattelov inden længe være på plads i Folketinget – mæglerdirektør opfordrer boligejere og boligkøbere til at handle nu, hvis de vil sikre sig skatterabat. 

Sådan lød meldingen for et par dage siden i en pressemeddelelse. 

Og nu er det så sikkert og vist: Er du boligejer eller overvejer at blive det, så venter der en anden boligskat fra nytår. 

Det har den stormomsuste ejendomsskattelov nemlig netop vedtaget i Folketinget. 

For hvis du er blandt dem, der vil sikre dig skatterabatten på dit næste hjem, skal du have handlet og overtaget boligen inden 1. januar 2024, og den deadline nærmer sig med hastige skridt, da der typisk er flere måneders overtagelse på en ejerbolig, understreger ejendomsmæglerkæden Home.

Reel deadline for skatterabat er tættere på 

Med en overtagelsestid på f.eks. tre måneder skal boligkøberne sætte underskriften på købsaftalen inden 1. oktober. 

”Deadline er tættere på, end de fleste tror. Det giver reelt kun fire måneder tilbage i 2023 til at handle bolig med skatterabat,” siger adm. direktør i Home, Uffe Drejer og peger på, at tidspresset også gælder boligejere, der ønsker at sælge med en skatterabat til køberne.

"Mange sælgere er også købere og skal videre til en anden ejerbolig, og i mange tilfælde vil banken kræve, at hjemmet er solgt, inden de får nøglerne til det næste. På den vis har sælgerne endnu mere travlt end køberne”. 

Ifølge de seneste tal fra Boligsiden er den gennemsnitlige salgstid for en villa cirka 4,5 måned på landsplan. 

Landets boligejere – og boligkøbere – ved reelt ikke endnu, om de står med en skatterabat eller en lavere boligskat fra nytår. Flertallet af husejerne har dog udsigt til en lavere boligskat. Lejlighedsejere står især i de store byer til en højere boligskat. 

Samlet set er det ifølge Skatteministeriet fire ud af fem boligejere, der får lavere boligskatter. 

Der er altså udsigt til at spare penge for de fleste, fremhæver mæglerkæden. 

Home tilbyder hjælp med en ny boligskatteberegner, som alle kan bruge og få en mere præcis indikation af, om de skal betale mere eller mindre i boligskat i 2024.

Boligskatteberegner: Hvad er din boligskat i 2024?

Homes boligskatteberegner er baseret på tal om den enkelte bolig. 

”Beregneren kan være med til at give boligejeren - eller -køberen - et bedre grundlag at handle på inden årsskiftet,” siger Home-direktør Uffe Drejer om baggrunden for boligskatteberegneren, der er tilgængelig for alle på home.dk.

FAKTA - BOLIGSKATTEBEREGNER:

BAGGRUND: Nye regler for boligskat i 2024

  • Skatteforvaltningen kommer med nye ejendomsvurderinger, og med dem følger en ny ejendomsværdiskat og grundskyld, som samlet kaldes boligskat.

  • Vurderingsstyrelsen er i gang med at fastsætte værdien for alle cirka 1,7 mio. ejerboliger i Danmark. På grund af en del forsinkelser i det nye ejendomsvurderingssystem er det vurderingen fra 2020, der på nuværende tidspunkt sendes ud til boligejerne.

  • Inden årets udgang modtager boligejerne en foreløbig beregning af værdien for boligen pr. 1. januar 2022, da det bliver grundlaget for vores foreløbige boligskat i 2024. Den endelige boligskat for 2024 vil blive opgjort i forbindelse med årsopgørelsen for 2024.

  • *Reglerne om skatterabat gælder for personer, der ejer en ’almindelig’ ejerbolig, f.eks. villa, ejerlejlighed eller fritidsbolig. Hvis du vil vide, om du og din bolig er omfattet af muligheden for rabat, kan du kontakte den lokale Home-mægler.