Myndighederne bør træde til, mener lektor.
Lige nu læser andre
Giftig pels og tusindvis af mikrosmå brandhår har gjort egeprocessionsspinderen til en plage for både mennesker og træer i flere danske byer.
Larven, som allerede er konstateret i Odense, Kerteminde og senest Horsens, kan udløse voldsomme allergiske reaktioner hos dem, der kommer for tæt på.
Nu opfordrer lektor emeritus Hans Peter Ravn fra Københavns Universitet til, at én national myndighed får ansvaret for bekæmpelsen.
Larven stammer oprindeligt fra det centrale og sydlige Europa, men har i de seneste år rykket mod nord og slået sig ned i lande som Belgien, Holland, Tyskland og England. I Danmark er det i øjeblikket de enkelte kommuner, der hyrer specialfirmaer til at fjerne reder og spind, når larverne dukker op i lokale egetræer. Ordningen fungerer dog kun halvvejs, mener Hans Peter Ravn.
Læs også
Hunnerne flyver ikke langt, så det mest sandsynlige er, at larven er kommet hertil som æg i importerede egetræer,« forklarer han til Avisen Danmark, og peger på international planteshopping som hovedvej ind i Danmark.
Kommunerne har indtil videre stået for både opdagelse og fjernelse, men Ravn finder den fragmenterede model utilstrækkelig, fordi bekæmpelsen kræver dyrt udstyr, ekspertviden og en ensartet metode for at sikre, at brandhårene ikke spredes yderligere.
Som det er nu, er det kommunerne, der skal tage sig af det her, men det kræver en specialiseret indsats. Det mest effektive set med mine øjne ville være, hvis det er én offentlig myndighed, der har ansvaret for at bekæmpe larven, siger han.
Foruden en central beredskabsenhed peger forskeren på strengere importkontrol. Et plantepas, der garanterer, at importerede egetræer er fri for larveæg, bør følge hvert træ og blive tjekket af danske planteinspektører ved grænsen, lyder forslaget.