Købmand bryder loven: Bliver ved med at dele tyve-billeder på Facebook

Her ses overvågningsbilleder fra Meny i Valby, hvor der bliver stjålet varer. Foto: Scanpix

En frustreret købmand ser sig nødsaget til at bryde loven for at tage kampen op med skruppelløse butikstyve.

Sidste år kom købmand Brian Rosenstand i vælten, da han valgte at dele en række overvågningsbilleder fra Meny i Valby på Facebook.

På billederne optrådte en mand, som ifølge Brian Rosenstand havde stjålet fra butikken, der gennem en årrække har været plaget af organiseret butikstyveri. Af samme grund valgte butiksbestyreren at hænge personen ud på Facebook i håb om, at han ville blive fanget. Brian Rosenstand fik hurtigt at vide, at denne form for selvtægt ikke er lovlig.

Her ses overvågningsbilleder fra Meny i Valby, hvor der bliver stjålet varer. Foto: Scanpix

Et år efter episoden er Meny-butikken på Toftegårds Plads i Valby i København stadig plaget af tyvebander, der gentagende gange er på spil i dagligvarebutikken. Derfor har Brian Rosenstand valgt at fortsætte med at offentliggøre tyvenes ansigter på Facebook for at få sat en stopper for tyveribølgen. Også selvom han ikke må. Det skriver TV2 Lorry.

- Tyvebanderne fortsætter med at stjæle vores varer til videresalg, så vi fortsætter med at offentliggøre deres billeder, skriver butiksbestyreren i et opslag, der for nylig blev delt på Meny Toftegårds Plads Facebook-side, men som nu igen er blevet pillet ned.

Læs også

Første gang siden Henriks død: Margrethe viderefører elsket tradition

I opslaget har man vedhæftet en overvågningsvideo, hvorpå man ser tre mænd med tasker gå ind i forretningen. Herefter ses det tydeligt, hvordan én af mændene lægge adskillige slikposer direkte i sin taske. Imens ses én af de andre mænd fylde en indkøbskurv, inden han stiller han sig i skjul bag en stak sodavandspaller for at fylde sin taske med tyvekoster.

Episoden, som butikken har valgt at dele på Facebook, er dog langt fra en enlig svale. Ugentligt oplevet Brian Rosenstand ‘organiseret kriminalitet’, som han kalder det, i sine to forretninger i Valby. Her dukker op til flere tyve op og fylder tasker og poser med bestemte varer som eksempelvis slik og frysekaffe. Varer som Brian Rosenstand gætter på, stjæles med henblik på videresalg.

Her ses overvågningsbilleder fra Meny i Valby, hvor der bliver stjålet varer. Foto: Scanpix

- Det handler ikke om almindelige tyverier for 50 kroner. Det er jo tydeligt, at de sælger det her videre, når de fylder tasker og poser med den samme varer. Det drejer sig om mange tusind kroner, når de fylder en hel sæk, forklarer han til TV2 Lorry.

Brian Rosenstrand mener samtidig ikke, at tyverierne har nogle konsekvenser for de organiserede tyve, og derfor har han valgt selv at tage affære.

- De organiserede tyvebander fortsætter med at stjæle, som det passer dem. Vi ‘forstår’ dem jo godt, for det har ingen konsekvens for dem, hvis de bliver taget for butikstyveri i Danmark, lyder det videre i opslaget.

Læs også

54-årig nordjyde måtte foretage skørt opkald til politiet: ‘Jeg har lige set en elefant gå rundt’

Allerede sidste år vidste Brian Rosenstrand godt, at det ikke er lovligt at hænge andre ud på Facebook, men han har alligevel valgt at blive ved, mens han venter på, at regeringen ændrer lovgivningen.

- Det burde gøres lovligt at dele billeder på tværs af kæder og brancher. Altså folk i Silvan risikerer jo også, at tyvene fra min forretning kommer forbi, lyder det fra Brian Rosenstrand til TV2 Lorry.

Her ses overvågningsbilleder fra Meny i Valby, hvor der bliver stjålet varer. Foto: Scanpix

For at man må dele billeder af andre på Facebook, kræver det ifølge EU's persondataforordning et samtykke, og denne lov har Brian Rosenstrand valgt at omgåes på en kreativ måde.

Ved butikkens indgang har han nemlig hængt en seddel, hvor han advarer butikstyve på hele femten forskellige sprog.

Læs også

Overlæge om hedebølge: Man burde indføre siesta

- Butikstyveri anmeldes til politiet. Vælger du alligevel at gå ind i vores butik og stjæle, har du samtidig givet dit samtykke til, at vi må dele billeder af dig på sociale medier som eksempelvis Facebook, står der på sedlen.

Ifølge professor, PhD & DrJur Sten Schaumburg-Müller så er denne form for samtykke dog ikke gyldig. Nogen som Brian Rosenstrand er klar over, men som han alligevel vælger at ignorerer.

Butiksbestyrer Brian Rosenstand har valgt at dele billeder af gerningsmændene - også selvom det er ulovligt. Foto: Scanpix

- Ja, men jeg ved godt, at det ikke er nok. Jeg har lavet sedlen som en provokation og for at lægge min holdning åbent frem. Det er skrevet på mange sprog, så nu er alle i hvert fald advaret. I Danmark havde det kun været lovligt at dele videoen, hvis jeg kendte tyven og derfor kunne spørge ham, om jeg måtte hænge ham ud. Det er jo en latterlig regel, lyder det fra butiksbestyreren.

 

Dagens Gossip