Mænd er alt for gode til at tage på arbejde, når de ikke burde

Skrevet af Henrik R

24/05/2019
Når det kommer til sygdom, er mænd alt for gode til at tage på arbejde, selvom de ikke burde. Kvinder er bedre til at lytte til deres krop, men samlet set bør danskerne sætte tempoet ned, og passe bedre på dem selv.

Dagens topnyheder

De fleste har garanteret været i den situation, hvor de er vågnet op med hovedpine, snot i næsen og en virkelig sløj krop. Det ville klart være det bedste at blive i sengen, og få restitueret kroppen, men på grund af dårlig samvittighed, vælger man alligevel at tage på studie eller job.

Ovenstående situation er især noget, som mænd kan nikke genkendende til, for det er især dem, der er for gode til at tage på arbejde, når de egentlig burde blive hjemme i deres seng.

Det viser tal i en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Mølholm Forsikring. I alt viste det sig, at 39 % af både mænd og kvinder har svaret ja til, at de i løbet af de sidste 2-3 år har undladt at melde sig syge på arbejde, fordi de følte sig presset af arbejdsopgaver eller på grund af stress.

Kvinder er bedre til at lytte til kroppen

Generelt set har kvinder alle dage været bedre til at lytte til egen krop, end mænd. Det har man blandt andet set ved, at kvinder også går hyppigere til lægen, mens mænd ofte har tænkt, at det nok skulle gå i sig selv igen.

Det samme viser sig at være tilfældet med sygemeldinger til arbejdspladsen, hvor mænd altså er bedre end kvinderne til at møde op, selvom de er syge. Det skyldes, at kvinder bare er bedre til at lytte til egen krop og mærke efter, hvornår de lige burde tage den med ro.

“Det er måske ikke så overraskende, når kvinder oftere melder sig syge, sammenlignet med mænd. Kvinder er generelt langt bedre til at lytte til kroppen, og går derfor også oftere til lægen end mænd, hvorimod mænd ofte negligerer symptomerne. Måske det er det samme, der gør sig gældende, når det kommer til at melde sig syg,” fortæller Peter Østergaard, der er direktør for Mølholm Forsikring i en pressemeddelelse.

Foruden opdelingen af mænd og kvinder, så viser det sig faktisk, at den gruppe af mennesker der oftest tager på arbejde på grund af arbejdspres eller stress, er de unge mellem 18-29 år. Her svarede nemlig hele 52 %, at de er mødt ind på arbejde, selvom de burde have meldt sig syg. Forklaringen til det lyder fra Per Østergaard, at det kan skyldes, at de unge har været på arbejdsmarkedet i kortere tid, og dermed føler, at de har noget at skulle bevise over for deres arbejdsplads.

Selve undersøgelsen er dog vigtig for hele befolkningen, og Per Østergaard mener, at den bør tages seriøst. Der er nemlig en stigning i arbejdsrelaterede sager hos forsikringsselskabet, som bunder i stress og udbrændthed, og derfor bør man tænke på sig selv, og måske sætte tempoet lidt ned.

“Undersøgelsen viser en kedelig tendens: Nemlig at mange danskere føler sig så stressede på deres arbejde, at de overhører kroppens signaler om at sætte tempoet ned. Det er et skråplan, som vi er nødt til at tage alvorligt. Desværre er det også samme tendens, vi ser blandt vores kunder i mølholm Forsikring, hvor den største andel af arbejdsrelaterede sager rent faktisk handler om stress og udbrændthed. Og det er et område, hvor vi har oplevet en stigning på hele 83,7 % fra første kvartal i 2018 til første kvartal i 2019,” fortæller Per Østergaard.

Opfordringen lyder altså på, at man bør lytte lidt mere til sin krop, og måske benytte sig af en enkelt sygedag eller to, hvis det begynder at stå skidt til.