Nu bliver det ændret: Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccine fra AstraZeneca til denne gruppe af danskere

Arkivfoto: Shutterstock.com.

Sundhedsstyrelsen har ændret sine anbefalingerne.

Sundhedsstyrelsen har hidtil anbefalet, at vaccinen mod COVID-19 fra AstraZeneca fortrinsvis blev prioriteret til personer under 65 år. Det skete ud fra overvejelser om det begrænsede datagrundlag i godkendelsesstudierne i personer over 65 år.

Læs også

Om få dage kan du blive ramt af kæmpe skattesmæk

Men denne anbefalinger bliver nu ændret. Det oplyser Sundhedsstyrelsen. 

Fremover vil vaccinen fra AstraZeneca også blive anbefalet til borgere over 65 år. 

Studie fra Skotland

For nylig blev der offentliggjort resultater fra et stort studie af udrulningen af vacciner mod COVID-19 i Skotland. Overordnet viser studiet, at der er en markant mindre risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 blandt de vaccinerede sammenlignet med ikke-vaccinerede. Effekten opnås allerede 28-34 dage efter 1. stik, og effekten gælder på tværs af aldersgrupper. I Skotland er de ældre fortrinsvis blevet vaccineret med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, og effekten blandt gruppen på 80 år og derover skyldes derfor primært vaccinen fra AstraZeneca.

”Resultaterne fra Skotland er glædelige. De viser et stort fald i risiko for indlæggelseskrævende COVID-19, også blandt ældre. Det kunne vi også se en tendens til ud fra de begrænsede data, vi havde fra godkendelsesstudierne af vaccinen. Og det bliver nu bekræftet i stor skala og selv under vilkår, der ikke er underlagt samme kontrol, som i godkendelsesstudierne,” fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Data viser, at de godkendte vacciner fra AstraZeneca og Pfizer/BioNTech begge har veldokumenteret og sammenlignelig effekt målt på nedsat risiko for indlæggelseskrævende COVID-19.

Vaccinen mod COVID-19 fra AstraZeneca er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur uden en øvre aldersgrænse. Derudover har WHO anbefalet, at vaccinen bruges til alle aldersgrupper over 18 år. På den baggrund og støttet fra erfaringerne fra Skotland er det Sundhedsstyrelsens anbefaling, at vaccinen mod COVID-19 fra AstraZeneca nu anbefales til alle aldersgrupper over 18 år.

Læs også

Aldrig sket før i Løvens Hule: “Vi er sindssygt stolte”

 

 

 

Dagens Gossip