Ny app giver private borgere 300 kroner for at dele parkeringsbøder ud

Med en app kan private borgere selv udskrive bøder til ulovligt parkerede biler. Foto: Scanpix

Med en ny app vil et dansk firma give alle mulighed for at udskrive bøder til biler, der holder ulovligt parkeret.

Det er tit at man spotter det, når man kører rundt i byen og lige skal stille bilen for en kort stund.

Utallige bilister ser stort på parkeringsreglerne og smider gerne den firhjulede på den nærmeste p-plads, hvad enten det er en handikapplads, dele- eller elbilplads.

Her er det langt fra sikkert at p-vagten kommer forbi ens eget lokalområde, men det vil en ny, dansk parkeringstjeneste gøre op med.

Det er to iværksættere fra Aarhus, der har startet firmaet Parkeringskompagniet og her kan private borgere, der har en p-vagt i maven, via mobilen kan indberette ulovligt parkerede biler og få en bid af fortjenesten, skriver TV2.

Læs også

Men det er langt fra meningen at private borgere skal spankulere rundt på gader og stræder for at spotte ulovligt parkerede biler

- Vi laver ikke en slags ’Pokémon GO’ med biler, hvor folk kan løbe rundt og affotografere. Som regel er det varmemesteren, pedellen, ejeren af bygningen eller andre, som står for det. Det har man fint ret til på sin private grund, så længe man overholder loven, når man holder sig til skiltene, siger Kasper Daae, der er en af idemændene bag den smarte ide.

Foto: Youtube

Blandt kunderne er ejerforeninger, boligselskaber og virksomheder, der har et abonnement hos Parkeringskompagniet, hvor virksomheden tager den sure tjans og opkræver p-afgifter ind hos de bilister, der lever på kanten.

- Når de ude på pladsen og har oprettet en afgift til en bil, som de ikke synes er velkommen der, så ryger det digitalt ind i vores system, og så står vi for inddrivelsen, siger iværksætter Kasper Daae.

Når private borgere spotter en ulovligt parkeret bil, så deler firmaet fortjenesten fra p-bøden med den forening eller virksomhed, der kunder i forretningen.

Dermed kan kunderne for hver uddelt bøde stikke cirka 300 kroner i lommen.

Læs også

Mor kom hjem fra IKEA med blåt toilet - så gik hendes pinlige fejl op for hende

Mere end 2000 parkeringspladser benytter løsningen, og dermed er der mere end 250 private p-vagter landet over, der holder øje med de ulovligt parkerede biler. 

Hos bilejernes organisation, FDM, forholder man sig meget skeptisk til, at private borgere skal være med til at uddele p-bøder. Det giver private et incitament til selv at udskrive flere bøder.  Men den kritik preller af på Kasper Daae:

- Vi tror på en decentralisering og et åbent og frit marked. Alternativet til p-vagten er vores løsning. Vi leverer mere service i vores løsning, når man søger dokumentation, end for eksempel kommuner og andre, hvor der kan gå flere uger, før man får tilsendt et billede, siger iværksætteren til TV2. 

 

Far laver genial aprilsnar med søn: Nu griner hele nettet af ham