Pas på når du tager på ferie: Så mange danskere bliver smittet med salmonella

Skrevet af admin

19/06/2014

Mest læste i dag

Godt halvdelen af de danske salmonellasmittede i 2013 fik infektionen med hjem fra ferie.

Ifølge DTU Fødevareinstituttets årlige rapport over forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker, var 52 procent af de indberettede 1136 tilfælde af salmonellainfektioner i Danmark blevet smittet i udlandet.

Tyrkiet indtager førstepladsen over lande, hvor danskere hyppigst bliver smittet med salmonella. 31 procent af danskerne, der blev smittet i udlandet, fik infektionen i Tyrkiet. På de næste pladser finder man Thailand med 13 procent og Egypten med otte procent.

Højst placerede europæiske land er Spanien, hvor seks procent af de salmonellasmittede havde været på ferie.

Og der er en god grund til, man først finder et europæisk land på fjerdepladsen, hvis man spørger Birgitte Helwiegh, specialkonsulent hos DTU Fødevareinstituttet.

- Vores primære rejsemål er stadig Europa, og der er jo en smittefarer alle steder. Men samtidig er bekæmpelsen af salmonella i æg og fjerkræ i dag bestemt af EU-lovgivning.

- Derfor kan vi se på de data, vi har fra europæiske rapporter, at niveauet af salmonella hos æglæggere er faldet i EU. Det betyder, at man bliver mindre udsat for salmonella, når man rejser i EU, forklarer hun.

Birgitte Helwiegh opfordrer dog stadig til, at man husker sin sunde fornuft, når man spiser i udlandet.

- Man skal sørge for at det mad, man spiser, er frisklavet, og at hakket kødet er gennemstegt. Man laver jo sjældent mad selv, når man er på ferie, så man skal huske at kigge kritisk på de steder, man spiser. Hvordan tror du, at maden bliver lavet, forklarer hun.

De 1136 salmonellatilfælde, som blev indberettet i 2013, er det laveste nogensinde.

- Gennem de sidste 20-30 år har man gjort en stor indsats for at blive fri for salmonella i vores fødevarer, som vi bliver smittet af salmonella af. Ikke mindst kylling og æg.

- Man behøver ikke at være helt så bekymret for at blive smittet mere, når man spiser dansk kylling og æg, men det er ikke ensbetydende med, at man ikke skal tænke sig om, siger Birgitte Helwiegh.

/ritzau/