Pas på: Over 59.000 danskere kan blive ramt af særlig skatteregel

15/09/2023 12:10

Nicolai Steinicke

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I Danmark er man langt fra på bølgelængde med resten af Europa.

Mest læste i dag

I Danmark står en særskilt skat på generationsskifte som en tung byrde på skuldrene af familieejede virksomheder.

Ifølge en ny undersøgelse udført af Dansk Industri (DI), befinder Danmark sig i en isoleret position i Europa ved at fastholde en 15% generationsskifte-skattesats, en beskatning der potentielt kunne dræne disse virksomheder for væsentlige ressourcer ved ejerskifte.

- Vi har en skat på generationsskifte, som vores nabolande ikke har, og det gør ondt på virksomhedernes evne til konkurrere. Når næste generation fortsætter familievirksomheden, bliver der simpelthen taget penge fra virksomheden. De penge kunne være blevet brugt til investeringer i eksempelvis grøn omstilling eller udvidelse af virksomheden, hvilket ville gavne konkurrencekraft, arbejdspladser og støtte til lokalområdet, siger Morten Høyer, kommunikationsdirektør i Dansk Industri.

Den nuværende skattestruktur pålægger familievirksomheder - et tal der løber op i mere end 59.000 i hele landet - en betydelig økonomisk byrde i en tid, hvor mange europæiske naboer enten har reduceret eller helt elimineret lignende skatter. Denne isolerede position, hvor Danmark fastholder denne form for beskatning, fremhæver en voksende skævhed i det europæiske erhvervsmiljø.

Yderligere komplicerer det uklare regelsæt for vurdering af virksomheders værdi processen for mange virksomhedsejere. Selvom der findes et officielt regelsæt, har Skattestyrelsen siden 2015 haft beføjelse til at skønne virksomhedens værdi efter eget skøn, hvilket tilføjer en ekstra lag af usikkerhed og potentielle tvister under generationsskiftet.

På trods af løfter fra regeringen om at forbedre vilkårene for generationsskiftet i regeringsgrundlaget, forbliver ændringer på området uvirksomme. DI's undersøgelse, der omfatter data fra omkring 8.000 virksomheder landet over, antyder at det faktiske antal familievirksomheder, der påvirkes af denne skat, kunne være endnu højere, når man inkluderer sektorer som detailhandel og landbrug.

Med et presserende behov for reform, holder Danmarks forretningssektor vejret, mens det forventer konkrete skridt fra regeringen for at lette overgangen af virksomheder fra én generation til den næste, og bevare landets konkurrenceevne på den europæiske scene.