R vil give enlige forsørgere friplads trods lønstigning

Skatten på den sidst tjente krone skal sættes ned for enlige forsørgere.

Sådan lyder et af De Radikales hovedkrav til efterårets økonomiske 2025-forhandlinger. Partiet vil hæve indtægtsgrænsen for, hvornår enlige forsørgere mister boligstøtte og friplads i daginstitutionen.

- Enlige forsørgere har en skat af den sidste krone, der er langt over, hvad topskatteydere betaler, siger partileder Morten Østergaard op til De Radikales sommergruppemøde tirsdag.

- Vi plejer at sige, at de bredeste skuldre skal bære mest i skattesystemet. Det kan man minsandten ikke sige, de gør, når vi aftrapper boligydelse og fripladser i daginstitutioner, så enlige mødre bliver straffet for at gå op i indtægt.

Forslaget kommer ikke rygende nybagt ud af partiets idé-ovn. Under valgkampen sidste sommer kom Morten Østergaard med et lignende indspark.

Dengang mente han, at friplads og boligsikring skulle aftrappes, hvis man tjener over 331.500 kroner om året mod de nuværende 221.500 kroner. Nu er forslaget et hovedkrav i efteråret, men den præcise grænse er ikke afgørende.

- Vi vil afsætte op imod en halv milliard kroner til, at man aftrapper boligydelsen og fripladsen langsommere. Hvor pengene konkret skal komme fra afhænger af forhandlingerne, siger Østergaard.

- Vi skal sikre, at en krone frem i indtægt ikke stort set betyder en krone ned i friplads eller boligydelse.

Det vrimler i forvejen med skattekrav op til efterårets 2025-brag. Venstre vil sænke skatten i bunden, Liberal Alliance vil sænke den i toppen, mens De Konservative vil sænke boligskatten.

For De Radikale er enlige forsørgere "hævet over al anden skattepolitik", betoner partilederen.

- Diskussionen må starte med dem, der har den højeste marginalskat. Det er overraskende nok ikke dem, der betaler topskat, men enlige forsørgere. Det skyldes den måde, vores skattesystem og ydelsessystem er skruet sammen på.

Da partiet under valgkampen foreslog at sænke marginalskatten for enlige forsørgere, vakte det genklang hos de øvrige røde partier. Heller ikke Venstre var helt afvisende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip