Se videoen: Sjældent vejrfænomen spottet nær Vejle

30/05/2023 23:08

Mathias Madsen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et sjældent vejrfænomen fandt tirsdag sted nær Vejle.

Mest læste i dag

Selvom vi i Danmark af og til kan opleve voldsomme skybrud, torden og til tider også storm eller orkan, så er Danmark ikke just kendt for sit vilde vejr.

Det sker således meget sjældent, at vi oplever naturkatastrofer, og når vi gør, så er det oftest i meget lille skala. Derudover er det sjældent, at vi oplever ekstrem varme eller kulde, men tirsdag har Kurt Erik Bruun Stadager dog været vidne til et vejrfænomen lidt ud over det sædvanlige på dansk jord.

Det skriver TV2 Vejret, som har fået en video af fænomenet tilsendt af Stadager. 

Der er tale om en såkaldt støvdjævel eller støvhvirvel, som Stadager lykkedes med at fange på video i Randbøl nær Vejle. 

På videoen kan man fra Stadagers bil se, hvordan jord og støv hvirvler rundt i luften. 

Ifølge DMI opstår fænomenet, fordi jorden opvarmes, hvilket gør, at "luften lige over jorden [bliver] varmere."

"Varm luft stiget hurtigt til vejrs og kaldes 'opvinde'. [...] Opvindene kan [...] strække hvirvler dannet ved jordoverfladen og få dem til at snutte hurtigt. Disse små snurrebasser bliver kaldt støvdjævle, da de oftest hiver støv op i den snurrende bevægelse," lyder forklaringen. 

Disse støvdjævle kan ifølge DMI blive op til 10 meter brede og mere end 100 meter høje, "men i Danmark er de gerne små og blot op til nogle meter brede" som den på videoen. 

Videoen kan ses ved at trykke her.