Sjældent indblik bag facaden: Her sætter kong Frederik selv ord på det

Skrevet af Kamille Isaksen

9 uger siden

|

22/03/2024
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Det er kong Frederiks egne tanker, som er blevet fanget i dagbogen, der nu er til fri skue.

Dagens topnyheder

Det er sjældent, at den almindelige dansker får muligheden får at se det danske kongehus helt tæt på. 

Oftest er de velrepræsenteret i fint tøj med et smil på læben, men nu har danskerne fået en ny og unik mulighed for at komme helt tæt på deres nye konge.

I en unik og intim udstilling på Amalienborgmuseet, "Frederik 10. - Konge af i morgen", får besøgende nu et sjældent indblik bag facaden, idet flere specielle dele fra kong Frederiks tid er blevet udstillet. 

På udstillingen har du blandt andet mulighed for at dykke ned i kongens helt egne ord, som er blevet nedskrevet i en dagbog, han bar rundt med sig, da han  deltog i en bemærkelsesværdig ekspedition med Sirius-patruljen gennem Grønlands imponerende, men nådesløse landskaber for over to årtier siden.

Det skriver B.T.

Under denne fire måneder lange rejse, der strakte sig over 2500 kilometer for at markere Sirius-patruljens 50-års jubilæum i år 2000, tog kronprins Frederik sig tid til at dokumentere sine oplevelser, refleksioner og det daglige liv på ekspeditionen i en dagbog. Denne dagbog, som nu er blevet en del af udstillingen, tilbyder et vindue til kronprinsens tanker og følelser under denne unikke oplevelse.

Den udstillede side fra dagbogen afslører kronprinsens indtryk fra den 101. dag af ekspeditionen, en dag han beskriver som "solrig og varm". På trods af det tilsyneladende monotone ved at følge kystlinjen mod syd, noterer han sig spændingen ved at observere to sæler, der hviler på isen, hvilket tilføjer et øjeblik af skønhed og refleksion over naturens vidundere.

Denne udstilling giver ikke blot et indblik i kong Frederiks personlige oplevelser og tanker fra en tid, hvor han forberedte sig på sit fremtidige virke som Danmarks konge, men også en forståelse for de dybere lag af en mand, der er vant til at leve et liv i offentlighedens lys. Gennem hans egne ord åbnes døren til en verden af personlige udfordringer, triumfer og den enestående skønhed, som Grønlands natur har at byde på.

Besøgende ved udstillingen inviteres til at træde ind i en verden, hvor det kongelige og det personlige mødes, og hvor historien om en kommende konges eventyr og refleksioner bliver levendegjort gennem de sider, han selv har skrevet.

Nedenfor kan du se kongehusets eget opslag, hvor de har delt et udpluk fra udstillingen: