Viceborgmesteren i Silkeborg Kommune vil fjerne mindesten for danske soldater, der døde under Anden Verdenskrig

Skrevet af Mathias Madsen

23/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Viceborgmesteren i Silkeborg Kommune, som desuden er formand for kommunens kulturudvalg, har tænkt sig at fjerne en sten, som er rejst til minde for tusindvis af danske soldater, der døde under Anden Verdenskrig.

Dagens topnyheder

Ved Kongebro i Silkeborg Kommune står der en sten, som mildest talt ikke er populær hos blandt andet byens viceborgmester. 

Stenen er en mindesten, som er rejst til minde om tusindvis af de dansker soldater, der døde under anden verdenskrig, men den skal måske fjernes.

Radikales Johan Brødsgaard, som desuden er formand for kommunens kulturudvalg, mener nemlig ikke, at den bør stå i kommunen eller noget som helst andet sted for den sags skyld. 

Det skriver TV Midtvest

Selvom det kan lyde skørt at fjerne en mindesten for faldne, danske soldater, så er der én væsentlig detalje, som gør, at stenen, der blev indviet i 1971, ifølge viceborgmesteren bør fjernes; den er rejst til minde om soldater, der døde i tysk tjeneste.

"Jeg synes ikke, at vi i vores kommune skal have en mindesten for folk, der kæmpede på tyskernes side. Jeg synes ikke, det er i orden, hverken moralsk eller historisk," har Brødsgaard udtalt om den omdiskuterede sten, men ikke alle er enige. 

Amatørhistorikeren Lars Larsen har således protesteret og argumenteret for, at stenen bør blive stående "så kommende generationer kan se den og tage ved lære af den del af historien – også så noget lignende ikke gentager sig."

Larsen tager kraftigt afstand fra nazismen og nazisternes handlinger under Anden Verdenskrig, men han påpeger, at stenen - selvom den er til for at mindes soldater, der kæmpede for nazisterne - er en uundgåelig del af historien, som vi ikke må glemme. 

"Den hører med, selvom det ikke er den del, vi er mest stolte af," har han forklaret og uddybet, at vi skal passe på ikke at få en "skævvridning" af historien ved at fjerne alt, vi ikke bryder os om. 

Brødsgaard har dog argumenteret for, at stenen ikke er vigtig for Anden Verdenskrigs historie, da den først er opført flere årtier efter krigen. 

Han har desuden påpeget, at de afdøde, omtalte soldater kæmpede frivilligt for tyskerne, og at de derfor ikke var "stakler, der blev truet på livet."

Viceborgmesteren har derfor fremlagt sit ønske om at få fjernet stenen for kommunens økonomiudvalg, som træffer en afgørelse om to uger.