Vidste du det? Hver tredje stikkontakt har et alvorligt problem

04/04/2023 11:34

Mathias Nielsen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En nylig kontrol viser, at hver tredje stikkontakt har en stor mangel, som i princippet kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Mest læste i dag

Sikkerhedsstyrelsen har for tredje år i træk kontrolleret dokumentationen for stikkontakter til brug i Danmark, og her har man gjort sig en bekymrende opdagelse.

Kontrollen viste nemlig, at hele 14 ud af 45 forhandlere eller importører af stikkontakter ikke kunne vise dokumentation for, at stikkontakterne var lavet ud fra dansk standard.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Når der ikke er dokumentation for, hvordan en stikkontakt er konstrueret, ved man ikke, om sikkerheden er i orden. Og så udsætter man både sig selv og andre for en unødvendig risiko ved at anvende kontakten i en elinstallation,« siger produktchef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.

De 14 stikkontakter, der ikke var dokumentation for ved kontrollen, har importørerne alle valgt at stoppe salget af efter kontrollen.

Stikkontakter, der anvendes i Danmark, skal være konstrueret ud fra standarden DS 60884-2-D1:2017.

Det er som sagt en dansk standard, for der er på nuværende tidspunkt ikke en EU-standard, hvilket ellers gælder for rigtig mange varer.

Den danske standard er tilpasset dansk installationspraksis og sikkerhedsniveau, bl.a. med krav om børnesikring i alle stikkontakter til brug i boliger.

Selvom 33 procent af stikkontakterne potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko, så er man hos Sikkerhedsstyrelsen tilfreds med at kunne se en fremgang i forhold til 2020 og 2021.

- Vi er glade for at kunne se en tydelig effekt af vores tidligere indsatser, men forhandlere og importører bør være mere opmærksomme på, om fabrikanten kan dokumentere, at stikkontakterne overholder den danske standard for stikkontakter. Derfor vil vi fortsat kontrollere, at de stikkontakter, der kommer i handelen i Danmark, lever op til de danske regler, siger Lone Brose.