Mange danskere glemmer det – og det er en dum, sundhedsskadelig og dyr fejl, mener ekspert.
Lige nu læser andre
Smeltende frost og forårsregn lyder måske hyggeligt nok – men for mange husejere gemmer marts på en potentiel tikkende bombe under fliserne. Overfyldte nedløbsbrønde kan nemlig være skyld i alvorlige fugtskader, og derfor er det netop nu, du bør gribe handskerne og give brønden et grundigt eftersyn.
Ifølge driftsdirektør hos Norva24 Danmark, Daniel Hansen, er det især brøndens sandfang, der risikerer at blive proppet med mos, blade og skidt fra vinterens efterladenskaber. Når det sker, forsvinder regnvandet ikke, men stiger i stedet op – og så kan det sive ind i kældervægge, tagrender og husets isolering.
“Folk glemmer generelt, at de har en eller flere nedløbsbrønde ved deres hus, og de fokuserer ofte udelukkende på de synlige riste, der findes i indkørslen. Det er lidt ’ude af øje – ude af sind’, men det kan give store problemer, hvis man glemmer det,” siger han i en pressemeddelelse.
Mættet jord, tætsiddende dæksler og våde vægge er dog ikke den eneste risiko. Husets omfangsdræn er i mange tilfælde koblet direkte til nedløbsbrønden, og stopper brønden til, kan hele systemet bryde sammen. Hansen understreger, at drænet bør skylles regelmæssigt – især i områder med meget okker, som let lukker rørene til.
Læs også
Feriefælden lurer også i sommerlandet. Mange fritids- og sommerhuse ligger enten nær kysten eller tæt på skov – og netop kombinationen af sand, nåle og nedbør gør nedløbsbrønden ekstra udsat. Daniel Hansen peger på, at forladte tage over vinteren samler store mængder skidt, der med første regnskyl havner i brønden.
“Er familiens sommerhus placeret tæt på stranden, vil der blæse en stor mængde sand op på taget. Sandet lægger sig i et meget tyndt lag og skylles med regnvand ned i tagrenden og videre ned i nedløbsbrønden. Ligger huset tæt på træer, vil der samtidig blæse mange blade og nåle op på taget. Det er en ’farlig’ cocktail, og derfor må man ikke glemme sommerhusets nedløbsbrønd,” siger han.
Så uanset om du bor i helårshus eller nyder livet i fritidsboligen, er rådet klart: Få kigget ned – før vandet kigger op.