Forestil dig en annonce, hvor Danmarks statsminister viser sin aktieportefølje frem på sin mobiltelefon – og opfordrer dig til at gøre det samme.
Det lyder både usandsynligt og mistænkeligt. Alligevel har tusindvis af danskere været vidne til netop det scenarie, efter svindlere har misbrugt Mette Frederiksens navn og ansigt i en fupkampagne på det sociale medie X.
Annoncen, som nåede over 3.000 visninger, blev efterfølgende fjernet fra platformen. Den førte videre til en side, der var udformet som en kopi af det anerkendte dagblad Berlingske. Her kunne læserne finde en opsigtsvækkende rubrik:
“Statsminister Mette Frederiksen er havnet i offentlighedens søgelys efter offentliggørelsen af et kontroversielt interview på YouTube. Under samtalen fortalte statsminister Mette Frederiksen om en finansiel platform, som ifølge hende giver enhver dansk borger mulighed for betydeligt at øge deres indkomst.”
Med en AI-genereret version af statsministerens billede, tekst skrevet i journalistisk stil og en falsk byline, der tilmed benyttede en navngiven Berlingske-journalist, var illusionen næsten komplet.
Justitsministeren reagerer
Annoncens indhold og form vækker bekymring i toppen af dansk politik. Justitsminister Peter Hummelgaard kalder misbruget alvorligt:
“Det kan ikke blot være med til at underminere tilliden til vores folkevalgte politikere og påvirke vores demokratiske samtale, men det kan også efter omstændighederne være strafbart,” udtaler han til Radio IIII.
Han slår samtidig fast, at tech-giganterne har et ansvar for at sikre, at svindel som denne fjernes hurtigt – og at danske myndigheder følger op, hvis der er tale om ulovlig aktivitet.
Brugen af kunstig intelligens i digital svindel er ikke ny, men eksemplet med Mette Frederiksen viser, hvor sofistikeret og målrettet metoderne er blevet. Kombinationen af AI-genereret billede, troværdigt layout og navngivne danske journalister gør det vanskeligt for mange at skelne fup fra fakta.