Livredder efter badeulykker: Undgå panik i revlehuller

Strømmen har trukket badende til havs fredag og skabt livsfarlige situationer langs den jyske vestkyst.

Selv dygtige svømmere kan drukne i revlehuller, hvis de går i panik, men faktisk er det ret simpelt at slippe ud af et revlehul igen. Det fortæller kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning, Erik Bech.

- Det er en vandret strøm, man bliver ikke trukket ned. Det er panikken, som får folk til at handle irrationelt, siger han.

Revler ligger med mellem 50 og 100 meters mellemrum langs den danske kyst. Når bølgerne slår ind mod kysten, bliver vandet stuvet op bag revlerne. Derfor må vandet sive ud mod havet igen, og badende risikerer at blive fanget i strømmen.

Det er det, der er sket på vestkysten fredag. En 47-årig tysk mand mistede livet, da han badede ved Hovvig Strand lige nord for Søndervig. To mænd kom få minutter efter for langt ud med deres surfbræt i samme område.

Også ved Henne Strand ved Varde gav strømforholdene anledning til farlige situationer. Trygfondens livreddere reddede 12 personer op af vandet, hvoraf de 10 skønnes at have været i livsfare.

Hvis man bliver fanget i strømmen, vil man opdage, at man ikke kommer nogen vegne, når man forsøge at svømme ind til stranden. Hvis det sker, skal man bevare roen og lade være med at kæmpe imod.

- Selvom man er en rigtig god svømmer, kan man ikke holde op mod den her strøm. Den simple måde at slippe ud på er at svømme ud til siden og så forsøge at svømme indad der, siger Erik Bech.

Midt- og Vestjyllands Politi råder nu badegæster i området til kun at bade de steder, hvor der er livreddere. Og det er faktisk det bedste råd, man kan give, siger kystlivredningschefen.

- Livredderne, de kender revlehullerne, og de vil kunne fortælle, om der er noget, man skal være opmærksom på, siger han.

/ritzau/