Bananfluer
Bananfluer. Foto: Shutterstock
Bananfluer er ikke alene irriterende, men kan også være svære at komme af med. Men hvorfor vælger de små flue at slå sig ned i ens hjem og hvordan slipper man for dem?

Dagens topnyheder

Bananfluer, vinfluer, eddikefluer eller frugtfluer - irriternede insekt har mange navne, men uanset titel, så har de fleste mennesker prøvet at få uanmeldt besøg af de små sejlivede djævle.

De sværmende og ulækre bananfluer dukker nemlig altid uanmeldt op og nægter som regel at forlade dit køkken, når først de er flyttet ind.

Bananfluer, der på latin hedder Drosophila, er små aflange insekter i eddikefluefamilien, der hovedsagligt tiltrækkes af gæret og fordærvet frugt eller grøntsager, som de lever af.

Derfor ser du dem også tit sværme rundt over din frugtskål eller grøntsagsafdelingen i supermarkedet.

Bananfluer. Foto: Shutterstock

De flyvende snyltere tiltrækkes dog også af flasker, dåser eller kartoner med sjatter af vin, øl, mælk og eddike, ligesom de også er vilde med ketchup-rester, eller glas med rødbeder, marmelade, asier eller syltede agurker.

De små kræ kan lægge op til flere hundrede æg om dagen og hunfluerne lægger æg i madresten, hvor de små laver lever af de gærceller, som særligt findes i frugt. De små æg er hvidlige og kan være svære at opdage med det blotte øje. Af samme grund kan de være meget svære at slippe af med, da de formerer sig utrolig hurtigt.

Da fleste danskere er især plaget af fluen i løbet af sommeren, hvor antallet plejer at topper i august. Herefter forsvinder fluerne i takt med køligere vejr - men kun for at vende tilbage.

Heldigvis findes der dog flere effektive tricks til, hvordan dit hjem bliver banaflue-frit.

Sådan slipper man af med bananfluer

Først og fremmest er det en god idé at fjerne de ting, der plejer at tiltrække bananfluerne. Det kan både være overmoden frugt, der ligger i en skål i køkkenet, en fyldt skraldespand og kompost, sure karklude eller en beskidt opvask.

Hvis de stædige flue dog allerede er flyttet ind i dit hjem, så er der flere metoder, du kan tage i brug, for at komme dem til livs.

Der findes insektspray mod bananfluer, som er effektivt, men samtidig kræver det, at du bruge det hyppigt, da virkningen er kortvarig. I stedet kan man spare både tid penge ved at fremstille en hjemmelavet bananfluer fælde, der lokker de glubske fluer til.

Bananfluer. Foto: Shutterstock

Bananfluer fælde:

På nettet findes der mange forskellige gode råd, der anbefaler alt fra honning til vineddike, men hvis du virkelig vil af med de uønskede gæster, så er det en god idé at benytte æblecidereddike. Opskriften på denne bananflue fælde får du serveret her:

Den søde eddike hældes i et almindeligt glas, hvorefter du tilføjer et lille sjat vaskemiddel, som du rører ud i æblecidereddiken. Eventuelt kan du tilføje et par dråber honning, der får blandingen til at dufte endnu mere sødt.

Alt afhængig af hvor plaget du er af de små bananfluer, kan du med fordel lave flere glas, som du stiller de udsatte steder i dit hjem.

Duften fra din æblecidereddike-cocktail vil herefter tiltrække en sværm af fluer, der vil mæske sig i glasset. Men da vaskemiddelet har fjernet overfladespændingen, vil bananfluerne synke til bunds og wupti - du er nu igen herre i eget hus.

LÆS OGSÅ: Verdens største edderkop - Se den her.